Ob mednarodnem dnevu čiščenja obal dejavni tudi pri nas

Društvo Eco Vitae je pripravilo čistilno akcijo, ki je zajela vsa naša obalna območja – Krajinski park Strunjan, Debeli rtič, Fieso, Jernejev kanal in Belveder.

Organizatorji opozarjajo, da so akcijo pripravili ob zavedanju, da je težava, ki jo za okolje predstavljajo odpadki v morju, vse večja, tovrstne poteze pa predstavljajo zgolj eno od mnogih rešitev za ohranitev čistosti “modrega” habitata.

Na mednarodni dan čiščenja obal je društvo Eco Vitae organiziralo čiščenje morskega habitata v vseh slovenskih obalnih občinah. (foto: flyingoranges.com)
Na mednarodni dan čiščenja obal je društvo Eco Vitae organiziralo čiščenje morskega habitata v vseh slovenskih obalnih občinah. (foto: flyingoranges.com)

Poleg tega je društvo Eco Vitae izpeljalo še dva projekta, in sicer Marlisco in Shape. Pri prvem sodeluje kar 20 partnerjev iz 15 evropskih držav z glavnim namenom dvigniti ozaveščenost javnosti o morskih odpadkih. Čistilna mesta so zajela vse obalne občine, in sicer Krajinski park Strunjan, Debeli rtič, Fieso, Jernejev kanal in Belveder.

Eco Vitae pri skrbi za morski ekosistem ni osamljeno, saj društvo Na kereh v Ankaranu v sklopu konca poletnih športnih iger pod okriljem svetovnega projekta organizacije Project Aware organizira čistilno akcijo morskega dna.

Vzporedno čistilnemu dogajanju je okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green med 10. in 18. uro na stojnici v Kopru zbirala podpise za peticijo proti izgradnji tamkajšnjega plinskega terminala, ki jih bodo nato poslali Evropski komisiji.

Uroš Kotnik

Leave a Reply