Ob svetovnem dnevu poezije lahko verz zamenjamo za kavo

Ob svetovnem dnevu poezije, 21. marca 2015, bo verz postal nova plačilna valuta. Na ta dan se bodo gostje v 1.200 kavarnah, barih, restavracijah in drugih lokalih iz 27-ih držav s celega sveta prelevili v pesnike, kavo pa plačali z verzom. Del mednarodne iniciative je tudi Slovenija, kjer bo s poezijo moč plačati na 15-ih lokacijah,

V sklopu mednarodne pobude Plačaj z verzom (Pay with a Poem) se bodo tudi Slovenci in Slovenke za en dan lahko prelevili v poete. Na svetovni dan poezije, v soboto 21. marca, bo stih mogoče zapisati in zamenjati za kavo v 15-ih slovenskih lokalih širom Slovenijem, k širjenju poetičnega navdiha pa lahko prispevate tudi na družabnem omrežju Twitter. S svojimi verzi boste tako postali del globalnega pesniškega gibanja in prispevali k tvorjenju največje pesniške zbirke, ki bo nastajala na vseh kontinentih.

Kava_poezija

Za pobudo stoji dunajska pražarna kave in globalni ambasador kulture dunajskih kavarn. S pesniškim gibanjem želijo navdahniti posameznike ter jih spodbuditi, da se, vsaj za en dan, prepustijo čustvom in ustvarjanju. »Prepričani smo, da poezija ni le domena umetnikov. Skriva se povsod, le prepoznati jo je treba. Marsikdo med nami že z majhno spodbudo prebudi pesnika v sebi in ravno ta pesniški navdih želimo pripeljati na plano. Tako lahko skupaj dokažemo, da je poezija živa in biva med nami. Prav čustva, ki jih poetično ustvarjanje sproža, pa so tista, ki delajo svet lepši,« je povedal Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl.

Leave a Reply