Obiščite 8. klekljarske dneve

V Žireh bodo od 27. aprila do 4. maja potekali klekljarski dnevi, na katerih bodo obiskovalci lahko obiskali razstavo čipk ali pa se udeležili katerega od številnih družabnih dogodkov.

Ob besedi čipka najverjetneje pomislimo na znano idrijsko čipko, ki je poleg tega še geografsko zaščitena. Mnogi pa ne vedo, da tudi v Žireh poznajo svojo čipko. Ta tradicija se je v tem kraju razvila v času, ko so možje rudarili, ženske pa so ostajale doma in poskušale s prodajo čipk same zaslužiti nekaj denarja. Klekljanja čipk pa sicer ne poznajo le v Žireh in Idriji, ampak tudi v Železnikih, Poljanski in Selški dolini ter Ljubljani.

Pred leti je sicer prišlo do spora med klekljaricami, ki se niso strinjale, da mora biti zaščitena le idrijska čipka. Tudi čipka, ki jo poznajo v Žireh in Železnikih ima namreč svojo tradicijo in je prav tako posebna, mnoge klekljarice pa niti ne znajo pojasniti razlike med idrijsko čipko in ostalimi čipkami.

28. klekljarski dnevi so zato prireditev, ki klekljarice, tako stare kot mlade in iz vse Slovenije, ponovno združi ter jih pripravi do tega, da za nekaj dni pozabijo na zamere. Organizirajo tudi številne prireditve ter tekmovanja v izdelavi čipk, obiskovalci pa se lahko udeležijo še predstave, pohoda skozi Zalo po poteh pisatelja Ivana Tavčarja ali pa pod šotorom na osrednjem trgu v Žireh poskusijo domače dobrote, kot so na primer drobnjakovi štruklji na žup’.

Klekljarska tradicija sicer v Sloveniji še dolgo ne bo izumrla, saj imamo v Sloveniji veliko društev, ki poučujejo mlado in staro te lepe obrti. Zanimiv je tudi podatek, da je kar 700 otrok vključenih v čipkarske šole, vsak 600 Slovenec pa naj bi klekljal.

Lučka Bajs
Foto: digitalleaf.blogspot.com, laceioli.ning.com

Leave a Reply