Oblikovalski presežki 2014

Društvo oblikovalcev Slovenije je tokrat že sedmič podelilo visoka priznanja svoje stroke. Najvišjo nagrado »Oblikovalski presežek« leta je prejel Julijan Krapež za projekt Kuhinja Smreka in terazzo, v kategoriji »Dobro delo« so priznanja prejeli Jožica Curk za projekt Izobraževalni Center Janeza Levca, Mojca Turk za oblikovalsko zasnovo razstave Trapisti, Irena Gubanc za projekt Obleci svojo nošo in Pneumatik Fashion Mateje Panter in Jožice Curk. Priznanje DOS za življenjsko delo je dobil oblikovalec Bronislav Fajon.

Strokovna žirija v sestavi Ksenija Baraga, Nataša Šušteršič, Jurij Dobrila, Marko Japelj in Peter Jamšek je ob utemeljitvi zapisala, da je Bronislav Fajon grafični oblikovalec z veliko začetnico. Nagrajenec Prešernovega sklada 1982. Avtor izrednega pomena s čutnimi upodobitvami okolja, v katerem živi. S posebnim odnosom do tehnologije in neverjetno natančnimi ter estetskimi sporočili. O nagrajencu pa veliko pove tudi ta citat: »Vse okrog sebe vidim v barvah. Celo knjigo berem in glasbo slišim v barvah. Brez barv ne bi bil to, kar sem.«

Bronislav Fajon
Nagrado za življenjsko delo je prejel Bronislav Fajon. Foto: Jan Jamšek

Priznanje Oblikovalski presežek 2014 je prejela Kuhinja Smreka in terazzo, ki je plod uspešnega sodelovanja avtorja Julijana Krapeža z Mizarstvom Potočnik. Kuhinja uspešno prikazuje povezavo slovenske tradicije uporabe lesa z izčiščenim sodobnim oblikovanjem in razumevanjem globalne težnje po ekološkem ravnanju. Inovativna uporaba naravnih materialov omogoča sestavo povsem nove kombinacije kuhinje, ki deluje domače in obenem sodobno.

Priznanja Dobro delo so prejeli štirje projekti: Jožica Curk za izčiščeno, funkcionalno in racionalno zasnovo Izobraževalnega Centra Janeza Levca;  likovna postavitev in grafična oprema Mojce Turk za razstavo Trapisti, saj z občutkom povzame duh časa in način življenja menihov; projekt Obleci svojo nošo Irene Gubanc si pohvalo zasluži zaradi dobre in obširne zasnove komunikacijskega koncepta s sodobnimi mediji in s tem učinkovitega približanja etno zgodbe otrokom; projekt Pnevmatik Fashion Mateje Panter in Jožice Curk pa je pohvaljen zaradi razmišljanja o trajnostnem razvoju, o sodobnem potrošništvu in o odgovornem oblikovanju, ki sporoča več, kot zahteva družba trenutnega spektakla. Kakovostna zasnova blagovne znamke nakazuje široke možnosti prihodnje nadgradnje.

Oblikovalski presezki
Foto: Jan Jamšek

Leave a Reply