Obliž za rešitev več sto življenj

Združenje FallWatch je razvilo poseben obliž VigiFall, ki poskrbi za opozorilo urgentne službe, da se je oseba ob padcu poškodovala in potrebuje pomoč.

Obetavna inovacija, sofinancirana s strani Evropske unije, temelji na sistemu senzorjev, pri čemer uporabnik nase namesti majhen biosenzor v obliki obliža, ki deluje v navezavi z infrardečimi senzorji gibanja, nameščenih po bivalnem prostoru.

Proces se nadaljuje tako, da senzorji zaznajo, če se oseba ne premika, in sistem posledično pošlje signal za pomoč. VigiFall je namenjen predvsem starejšim, ki živijo sami – v primeru daljše nedejavnosti jih pristojni pokličejo s klicnega centra, in če se ne oglasijo, sledi nujna medicinska pomoč.

Nov medicinski pripomoček so že preizkusili v več laboratorijih, bolnišnicah, domovih za starejše in domačih okoljih. “Obliž se je izkazal z več kot 90-odstotno zanesljivostjo. Predvidoma bo različica za domačo uporabo na voljo do konca leta 2013, v razvoju pa je že druga generacija, ki bo prinesla še možnost nadzora nad srčnim utripom in telemedicinskih aplikacij zlasti za srčne in epileptične bolnike,” so še zapisali na konzorciju FallWatch.

Uroš Kotnik

Leave a Reply