Obudite slovensko kuhinjo

Kitajska, mehiška, italijanska, mediteranska, japonska kuhinja.. Še in še bi lahko naštevali. Kaj pa tradicionalna slovenska? V času globalizacije smo jo žal potlačili  v ozadje, zdaj je čas da jo zopet obudite!

Pravzaprav je slovenska kuhinja nekakšna mešanica evropskih kultur, saj so v preteklosti sosednje države imele močan vpliv tudi na prehrano naših prednikov. Tri velike evropske kulture – alpska, panonska in sredozemska, si na našem ozemlju podajajo roko, vsaka s svojimi značilnimi jedmi.

 

Slovenske tradicionalne jedi so pravzaprav prehransko in hranilno zelo bogate, zato večkrat sežite po “babičinih” receptih, še posebej v zimskem času. Sploh pa takrat ko nimate ideje kaj bi skuhali za kosilo, pokukajte na “slovenski ljudski seznam jedi”:

• enolončnice (jota, mineštra, ričet, bujta repa…)

• krompir (pražen, ocvrt, kuhan, v oblicah…)

• juhe (prežganka, krompirjeva, fižolova, gobova, zelenjavna, goveja z različnimi prikuhami, kisla juha, razne obare…)

• klobase, pečenice in krvavice

• kislo zelje (segedin golaž ali mešano s fižolom, krompirjem, kašo…)

• žganci (ajdovi, koruzni, pšenični, krompirjevi…) zabeljeni z ovcirki

• štruklji (ajdovi, orehovi, skutni,…)

• potice (orehova, makova, skutna, lešnikova, pehtranova, ocvirkova…)

• gibanice (nadevi iz skute, orehov, jabolk, maka…)

• medena peciva, krofi in flancati, idrijski žlikrofi…

In še mnogo drugih. O receptih povprašajte svoje starše, babice in druge prednike ali pa pobrskajte po spletu oziroma kuharskih knjigah. Pa dober tek!

Barbara Oswald
Foto: tumblr.com, radio.cz

Leave a Reply