Očistimo ledvice in jetra

Premalo se zavedamo, kako pomembno je imeti zdrave ledvice in jetra. Sta namreč pomembna čistilna organa, ki telo ščitita pred odpadnimi in nevarnimi snovmi. Pa veste, kako ju očistiti?

Seveda lahko ledvice in jetra očistimo le z živili, ki spodbujajo nastanek encimov za razstrupljanje. Začnemo lahko že pri zelenjavi, in sicer pri brokoliju, zelju, brstičnem ohrovtu, artičokah in avokadu, ki razstrupljajo predvsem jetra. Najpomembnejša pa je rdeča pesa, ki poleg jetrom pomaga še ledvica, saj spodbuja njihovo delovanje in povečuje sprejem kisika v celice, s čimer odlično prečisti kri.

Izbirate lahko tudi med nekaterimi vrstami sadja. Limone so odlične za jetra, saj v sebi hranijo limonoide, ki jih razstrupljajo. Največ se jih nahaja v limonini lupinici, zato je dobro, da uživamo ekološko pridelane. Ledvicam pomagajo jabolka, ki iz njih odvajajo odvečno vodo in s tem strupe, brusnice pa odstranijo nezaželene bakterije iz ledvic in hkrati mehurja.

bowl-cranberries-600px
Brusnice ščitijo ledvice in mehur pred bakterijami

Nastajanje žolča, ki krepi jetra ter odvajanje vode iz ledvic spodbujajo začimbe, in sicer peteršilj, rožmarin in kurkuma. Kurkuma namreč topi žolčne kamne, odpira žolčne poti in tako poveča pretok žolča, s čimer preprečuje okvaro jeter. Vodo iz ledvic pa odvaja peteršilj, medtem ko rožmarin spodbuja njihovo delovanje.

Jetrom in ledvicam prijazna pa so tudi olja, predvsem laneno, oljčno, avokadovo, sezamovo in orehovo. Vsa vsebujejo pomembne omega 3 in omega 6 maščobne kisline, hkrati pa odvajajo odvečno vodo iz ledvic.

Lučka Bajs
Foto: honest-food.net, preventdisease.com

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

 

 

 

 

 

Leave a Reply