Očistite dom na naraven način

Čeprav kupljena čistila skrbijo za higieno v vašem stanovanju, so lahko zaradi kemikalij, ki jih vsebujejo, tudi nevarna, še posebej za hišne ljubljenčke in majhne otroke, ki veliko svojega časa preživijo na tleh in v usta vtaknejo vse mogoče. Zakaj ne bi torej letos pred prazniki generalnega čiščenja stanovanja opravili z doma narejenimi čistili? Tako boste prihranili, hkrati pa se vam ne bo treba bati vseh nevarnosti, ki jih prinašajo kupljena čistila, saj boste točno vedeli, s čim pravzaprav čistite.

Naravna čistila so varnejša in bolj poceni. Foto: http://strewth-tiger.com/
Naravna čistila so varnejša in bolj poceni. Foto: http://strewth-tiger.com/

Za začetek si morate priskrbeti nekaj pripomočkov za čiščenje. A tudi zanje vam ni treba zapravljati denarja. Prah lahko pobrišete s staro odejo ali oblačilom iz flisa, ki ga razrežete na večje kvadrate. Stare, odslužene majice in brisače vam lahko služijo kot cunje za pomivanje, okna pa pomijte kar s časopisom.

Najosnovnejše večnamensko naravno čistilo, s katerim lahko očistite tla ali druge površine, je mešanica kisa za vlaganje in tople vode v razmerju 1:1. Krpo namočite v mešanico, jo dobro ožemite in z njo pobrišite tisto, kar želite očistiti.

Okna in druge steklene površine

Steklo boste najlažje očistili s toplo vodo in kisom v razmerju 1:1. Mešanico nanesite na okno ali drugo površino iz stekla, nato pa jo dobro zdrgnite s kepami časopisnega papirja. Te namreč ne puščajo črt.

Odstranjevanje plesni

V vodo zlijte dve čajni žlički olja čajevca. Pretresite, nato pa nanesite na področja, ki jih je napadla plesen in pustite učinkovati nekaj ur, nato pa obrišite.

Politura za pohištvo

Celo leseno pohištvo lahko spolirate z doma narejenim sredstvom. Mešanico enakih količin olivnega olja in kisa dobro pretresite, nato pa z njo z mehko krpo zloščite pohištvo.

Zažgana ponev

V ponev nalijte skodelico kisa in skodelico vode. Dobljeno raztopino prevrite na štedilniku, nato pa ponev umaknite z vroče plošče in dodajte 2 žlici sode bikarbone. Zlijte vodo iz ponve in to pobrišite z mehko stranjo gobice za čiščenje. Trdovratne zažgane madeže pa dokončno odstranite s pasto iz vode in sode bikarbone.

Štedilnik

Zamaščen štedilnik boste najlažje očistili s kisom za vlaganje, ki ga polijete po krpi in z njo obrišete štedilnik.

Pomivalni stroj

V skodelico, ki je primerna za pranje v pomivalnem stroju, nalijte kis in jo postavite v vrhnij predal pomivalnega stroja. Vklopite ga, kot da bi šlo za običajno pranje posode. Postopek ponovite še enkrat, le da tokrat po dnu potresite še sodo bikarbono.

Kopalnica

V plastenko nalijte pol skodelice vode in dodajte dve jedilni žlici kisa, dve skodelici sode bikarbone in pol skodelice tekočega mila. Dobro pretresite in z narejenim čistilom do čistega zdrgnite kad, umivalnik in ploščice. Nato pobrišite z mokro krpo.

Za zamašene odtoke

V odtok stresite pol skodelice sode bikarbone in eno skodelico kisa. Petnajst minut naj se peni, nato pa odtok izperite z vročo vodo. Če to ne odpravi težave, postopek ponovite še enkrat, če pa bo potrebna še tretja ponovitev, sodo in kis tokrat v odtoku pustite čez noč.

Kavč iz mikrovlaken

Če imate doma kavč iz mikrovlaken, veste, kako hitro se umaže in kako težko ga je očistiti. Tega nikar ne počnite z vodo, saj bo ta na vašem kavču pustila madeže. Namesto tega si priskrbite visoko koncentriran alkohol, ga nalijte v steklenico z brizgalko, nato pa ga nabrizgajte na kavč in tega s krpo dobro zdrgnite. Alkohol bo hitro izhlapel in čeprav vonj ni dolgotrajen, se čiščenja vseeno rajši lotite pri odprtem oknu.

Osvežilec zraka

Vtis čistega stanovanja še spodbudi vonj po čistem, a kupljeni osvežilci zraka so škodljivi in imajo povečini premočan in preveč umeten vonj. Osvežilec po svoji želji si naredite tako, da v steklenico z brizgalko nalijete dve skodelici vode, koncentriran alkohol in nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja.

Vaš dom bo dišal bo božiču, če boste na štedilniku v litru vode zavreli paličico cimeta, pest klinčkov, malo muškatnega oreščka in nekaj rezin pomaranče.

Martina Drobne

Leave a Reply