Očistite vse vrste madežev s preprog kar doma

Ko se preproga močno umaže s hrano ali pijačo, pogosto ne vidimo rešitve in jo odnesemo v čistilnico. Ker pranje v čistilnici ni najbolj cenovno ugodno, vam predstavljamo nekaj kratkih nasvetov za čiščenje trdovratnih madežev s preprog, med drugim vina, olja in voska.

Če na preprogo pade vosek, ga ne odstranjujte z roko, ampak z likalnikom. Pomembna je namreč toplota, ki vosek učinkovito odstrani, a vseeno pazite, da likalnik ni preveč vroč. Čez vosek tako položite papir in ga polikajte z likalnikom. Vosek se bo stopil in prijel na papir, madeža pa ne bo več.

Žvečilni gumi pa prav nasprotno ne potrebuje toplote, ampak nekaj hladnega. Zato v plastično vrečko dajte ledene kocke in jo položite na žvečilni gumi. Ta se bo strdil, vi pa ga le previdno odstranite s preproge.

how-to-clean-ketchup-from-a-carpet.WidePlayer
Barvne madeže boste s preproge najhitreje odstranili z vodo in raztopino hidrogen peroksida

Če so madeži barvni, jih odstranite z vodo in raztopino hidrogen peroksida, če pa imate na preprogi mastne in oljne madeže, uporabite alkohol. Manjši madeži bodo izginili, če boste nanje nanesli peno za britje, jo pustili učinkovati nekaj sekund in jo nato sprali s preproge.

Rdeče vino je tisto, ki s preprog ne gre kar tako. Ko se polije, ga popivnajte z robčkom, nato pa očistite z gobo in toplo vodo. Madež nato še enkrat popivnajte in zatem na gobo nanesite peno za preproge in jo vtrite v madež. Tega nato še enkrat očistite z gobo in vodo ter po potrebi postopek ponavljajte.

Lučka Bajs
Foto: es.dreamstime.com, videojug.com

Leave a Reply