Od bele kočevske jelke do večnamenskega zdravila

Ekipa slovenskih raziskovalcev je v lubju bele jelke na Kočevskem odkrila močne antioksidante, iz katerih želijo razviti zdravilo, ki bo ščitilo pred številnimi boleznimi.

Iz lubja, ki pri sečnji predstavlja odpadek, že pridobivajo prehransko dopolnilo, v prihodnosti pa želijo protivnetni potencial vsebovanih antioksidantov prenesti tudi na področje medicine.

Slovenski znanstveniki so iz kočevske bele jelke pridobili zdravilni izvleček (po)imenovan abigenol (foto: m.delo.si)
Slovenski znanstveniki so iz kočevske bele jelke pridobili zdravilni izvleček (po)imenovan abigenol (foto: m.delo.si)

Zdravilno sestavino, ki so jo razvijali več kot štiri leta in jo na koncu pridobili z lastnim patentiranim postopkom, so poimenovali abigenol. Njena glavna odlika je, da se zelo dobro obnese pri zmanjševanju nastanka plakov, to je tistih maščobnih madežev, ki se nabirajo na arterijah in po žilnem sistemu nasploh. S pridobljenimi antioksidanti bi se tako lahko zaščitili pred nastankom številnih bolezni, kot so srčno-žilna obolenja in sladkorna bolezen.

Za pridelavo večnamenskega zdravila iz belih kočevskih jelk so se odločili predvsem zaradi neokrnjenjenosti tamkajšnjega naravnega ekosistema. “Latinsko je abies alba, kar pomeni bela alba, in morda tudi od tod potem ime bela jelka. Je pa res, da je Kočevje eno izmed področij, kjer je jelka doma v visokih dinarskih gozdovih,” je za MMC pojasnil vodja območne enote Zavoda za gozdove v Kočevju Bojan Kocjan.

Pozitivne lastnosti prahu bele jelke zaenkrat sicer še klinično preizkušajo, a če se bodo izkazale za učinkovite, bo to olajšalo življenje mnogo različnim bolnikom.

Uroš Kotnik

Leave a Reply