Oddelek za očesne bolezni UKC Maribor prejel najsodobnejši aparat OCT

Maribor, 1. september 2012 – Oddelek za očesne bolezni UKC Maribor je prejel najsodobnejši aparat imenovan optični koherentni tomograf (OCT), namenjen diagnozi bolezni mrežnice, predvsem makule. Aparat vreden cca. 80.000 EUR je v celoti doniralo podjetje Novartis. Osebja Oddelka za očesne bolezni se zaveda situacije v teh kriznih časih, zato so še toliko bolj veseli in hvaležni donatorju za sredstva s katerimi so pridobili najsodobnejši aparat OCT v Sloveniji.

»Gre za danes enega najpogostejših vzrokov močne slabovidnosti pri starejših ljudeh. In kot je znano, je vedno več starejše populacije, kar predstavlja najbolj pogost vzrok slabovidnosti v razvitem svetu, kamor spada tudi Slovenija. Zato število teh bolnikov strmo narašča. Danes je diagnostika možna in ena od teh možnosti je tudi ta najsodobnejši aparat, ki smo ga danes dobili. Zdravljenje poteka ambulantno, kjer se izvede kompletna diagnostika, tako da se ugotovi ali je bolezen take narave, da je možno zdravljenje. Eden od teh postopkov ugotavljanja bolezni je aparat OCT, ki nam resnično pokaže histologijo očesa oz. kakršnekoli druge spremembe povezane z mrežnico. Aparat mrežnico prikaže barvno v vseh njenih desetih slojih. Ko smo pred leti prvič videli podoben aparat, je bilo to nekaj nepojmljivega. Danes je ta aparat še nadgrajen, saj lahko prikaže mrežnico v tridimenzionalni obliki. Lani smo z omenjeno boleznijo zdravili okrog 700 bolnikov, letos pričakujemo da bo številka narasla na 1500. Število teh bolnikov izredno strmo narašča, ker v sistem zdravljenja bolniki vstopajo in iz njega ne izstopajo. To pomeni, da so v fazi zdravljenja dalj časa, najmanj 2 leti. Trenutno imamo na oddelku tedensko 2 ambulanti za te bolezni, medtem ko v oktobru načrtujemo že tretjo ambulanto, saj bo teh obolenj vedno več. Veseli smo, da je k nam danes prišel tudi specialist iz Madžarske, ki nam bo tudi pokazal delo na tem novem aparatu«, je ob prejemu aparata povedala prof. dr. Dušica Pahor, dr. med., predstojnica Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor

»Eden velikih problemov pri starejši generaciji je v tem, da prihaja do starostnih regeneracij makule, zaradi česar pacienti izgubljajo vid. Aparat OCT tako omogoča zgodnje odkrivanje starostnih regeneracij makule in ostalih očesnih bolezni. Ta aparat je najsodobnejši izum in predstavlja zadnjo generacijo aparatov z največjo ločljivostjo, ki je trenutno dosegljiva na trgu«, je še dodal Jože Moljk iz podjetja Carl Zeiss.

Leave a Reply