Odkrili, kako nastajajo ribosomi – potencialna pomoč pri zdravljenju raka

Ribosomi so tovarna proteinov, kje in kako pa nastajajo sami? Odgovor na to vprašanje ni več neznanka, kar bi lahko pomenilo napredek v zdravljenju bolezni, kot je rak.

Ribosom, sestavljen iz dveh podenot. Foto: rna.ucsc.edu
Ribosom, sestavljen iz dveh podenot. Foto: rna.ucsc.edu

Ribosom je molekularni stroj, ki ureja tvorbo beljakovin v živih celicah. Gradita ga dve podenoti, ki služita prevajanju informacijske RNA v polipeptidno verigo. To sestavljajo aminokisline, ki tvorijo različne proteine, ti pa so gradniki pomembnih tkiv, kot so koža in kosti, pa tudi protitelesa in encimi.

Medtem ko ribosomi izgrajujejo beljakovine, so te poleg ribosomske RNK pomembna sestavina ribosomov samih. Sintezo ribosomske RNK opravljata encima RNK polimeraza I in RNK polimeraza III, pred kratkim pa so znanstveniki odkrili sistem, ki s pomočjo RNK polimeraze II gradi proteine, ki jih vsebuje ribosom. Po opažanjih ekipe pod vodstvom Jima Kadonage za izgradnjo ribosomskih beljakovin celica poleg RNK polimeraze II uporablja faktor TRF2, za vse ostale celične proteine pa faktor TBP.

Shematski prikaz tvorbe beljakovin, ki se nahajajo v ribosomih. Foto: ucsdnews.ucsd.edu
Shematski prikaz tvorbe beljakovin, ki se nahajajo v ribosomih. Foto: ucsdnews.ucsd.edu

S pomočjo novega znanja bi lahko zdravniki nadzorovali razmnoževanje celic in posegli vmes, če bi se pojavila kakršnakoli abnormalna rast. S tem bi lahko učinkoviteje zdravili bolezni, kot je rak, ki je pravzaprav posledica pretiranega razmnoževanja določenih celic.

Martina Drobne

Leave a Reply