Odkrili nov planet, podoben Zemlji

Kepler 452b je ime planeta, ki okrog Soncu podobne zvezde kroži na skoraj povsem enaki razdalji kot Zemlja. Odkril ga je NASIN teleskop Kepler, od nas pa je oddaljen 1400 svetlobnih let.

Umetniška reprezentacija primerjave Zemlje (levo) in na novo odkritega Keplerja 452b (desno). Foto: NASA
Umetniška reprezentacija primerjave Zemlje (levo) in na novo odkritega Keplerja 452b (desno). Foto: NASA

Kepler 452b je od svoje zvezde oddaljen malce bolj kot Zemlja od sonca, vendar se zaradi tega nahaja ravno v območju, kjer je primernost za poselitev visoka, poroča IFL Science.

Planet je tako dober kandidat za poselitev, da ga SETI, inštitut, ki se ukvarja z iskanjem inteligentnega življenja v vesolju, že pregleduje v upanju, da bi našli kakšna živa bitja. Zaenkrat je iskanje neuspešno. »Če so na Keplerju 452b kakšni vesoljci, se zelo dobro skrivajo,« je za IFL Science povedal direktor SETI-ja, Seth Shostak.

Lastnosti planeta pa niso vse, kar naredi dotični planet primeren za poselitev. O tem priča Kepler 186f, odkrit lani, ki je sam po sebi še bolj podoben Zemlji kot Kepler 452b, a kroži okrog rdeče pritlikave zvezde, ki je manjša in hladnejša kot naše Sonce.

Četudi Kepler 452b izpolnjuje največ pogojev za podobnost Zemlji od vseh do sedaj znanih planetov, se iskanje planeta, ki bi mu lahko rekli Zemljin dvojček, nadaljuje. Kepler 452b je od Zemlje 1,6 krat večji in kar petkrat težji. Zvezda, okrog katere kroži, je od Sonca starejša za milijardo in pol let, kar pomeni, da bi na novo odkriti planet, če ne drugega, lahko ponudil vpogled v to, kaj se bo z Zemljo dogajalo v daljni prihodnosti.

Martina Drobne

 

Leave a Reply