Odkritje kisika na enem izmed kometov

Evropska vesoljska sonda Rosetta je v atmosferi kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko na presenečenje znanstvene stroke našla velike količine kisika.

Slednje je pomembno predvsem zato, ker bi lahko novo odkritje pod vprašaj postavilo uveljavljene teorije o nastanku Sončevega sistema, saj meritve, ki jih je opravila Rosetta na repu kometa 67P, kažejo, da naj bi molekule kisika obstajale že pred ali ob njegovem nastanku.

Znanstvenik Andre Bieler z Univerze Michigan je dejal, da gre za veliko presenečenje. “Menimo, da je ta kisik prvobiten, kar pomeni, da je starejši od našega Sončevega sistema,” je pojasnil. Pri tem je potrebno poudariti, da so znanstveniki doslej izključevali možnost, da bi kisik (O2) lahko bil prisoten na kometih, kot je 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

“Kisik se z lahkoto meša z drugimi elementi, tako da si nismo mislili, da bi lahko preživel milijarde let v prvotnem stanju,” pa je dodala Kathrin Altwegg z univerze v Bernu, soavtorica študije, ki je bila objavljena v reviji Nature.

Vesoljska sonda Rosetta je svoje potovanje sicer začela leta 2004. Avgusta letos se ji je uspelo, potem ko je preletela kar šest milijard kilometrov, utiriti v orbito kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, na katerem je nato novembra pristal laboratorij Philae. Cilj misije je ugotoviti izvor življenja na Zemlji.

Uroš Kotnik
Foto: mirror.co.uk

Leave a Reply