Odkritje najmanjšega znanega planeta

Astronomi so odkrili planet, ki s svojo velikostjo komaj presega Luno, kroži pa okoli zvezde, ki je podobna našemu Soncu. T.i. Kepler 37b od planeta Zemlje loči 210 svetlobnih let, koledarsko leto na njem pa traja borih 13 dni.

Raziskovalci, ki se ukvarjajo s spoznavanjem doslej še nepojmljivih razsežnosti vesolja, so odkrili do zdaj najmanjši znani planet, ki so ga poimenovali Kepler 37b.

Kamnito nebesno telo, na katerem življenje sicer ni mogoče, je na prvi pogled podobno planetu Merkur in se nahaja izven meja našega Osončja. Kepler 37b ima premer okrog 3800 kilometrov, kar je približno za 300 kilometrov več od Zemljine Lune. Ime je dobil po zvezdi okrog katere kroži, Kepler 37, ki je precej podobna našemu Soncu.

Kepler 37b (drugi z leve) je ime najmanjšega doslej znanega planeta.
Kepler 37b (drugi z leve) je ime najmanjšega doslej znanega planeta.

“Najdba” najmanjšega planeta pa ni osamljena, saj so raziskovalci zunaj našega Osončja odkrili že več kot 800 planetov, med katerimi pa je največ velikih plinastih planetov. Znanstvenike pa poleg odkritja zdaj čaka še ena naloga. Ugotoviti namreč morajo, ali Kepler 37b izpolnjuje stroge pogoje, ki jih Mednarodna astronomska zveza (IAU) zahteva za odobritev uradnega statusa planeta.

Naj povemo, da uradna definicija pravi, da je planet “nebesno telo, ki kroži okoli zvezde, ima dovolj veliko maso, da doseže skoraj okroglo obliko, in je očistilo bližino svoje orbite”.

Uroš Kotnik
Foto: heraldsun.com.au, futurity.org

Leave a Reply