Odkritje povzročitelja sladkorne bolezni: Cepivo že na poti

Ekipa raziskovalcev Finnish trdi, da je prišla na sled virusu, ki povzroča diabetes tipa 1.

Po natančnem pregledu več kot 100 virusov so zdravniki s finske univerze v Tamperi prišli do ključnih informacij v boju proti sladkorni bolezni.

»Identificirali smo virus z največjim tveganjem. Cepivo bi lahko varovalo tudi pred sorodnimi virusi, kar predstavljalo najboljši možni učinek,« je bil z rezultati analize zadovoljen profesor Heikki Hyöty.

Identifikacija virusa predstavlja velik korak naprej v razvoju cepiva proti sladkorni bolezni tipa 1. (foto: medicaldaily.com)
Identifikacija virusa predstavlja velik korak naprej v razvoju cepiva proti sladkorni bolezni tipa 1. (foto: medicaldaily.com)

Slednji je z ekipo potreboval več kot desetletje, da je odkril povzročitelja sladkorne bolezni tipa 1, za katero po svetu trpi okrog 17 milijonov ljudi. Diabetes tipa 1 se od tipa 2 razlikuje po tem, da bolnik s prvo različico sploh ne proizvaja inzulina, medtem ko se pacient z drugim tipom na inzulin ne odziva, kot bi se moral ali pa ga (v najslabšem primeru) prav tako ne proizvaja – za oba tipa ustrezno (proti)sredstvo za učinkovito zdravljene še ni znano.

Prototip omenjenega cepiva je sicer že bil razvit in preizkušen na miših, kjer se je izkazal za velik uspeh, v naslednjem koraku pa bo na vrsto prišel tudi človek. Proces razvoja naj bi stal okrog 700 milijonov evrov, v kar zaenkrat ne zmorejo investirati niti ZDA niti Evropa.

Po poročanju agencije Reuters naj bi licenco za nadaljnje študije odkupilo kalifornijsko podjetje Tolerion, ki bo za test učinkovitosti cepiva v raziskave vključilo več kot 200 pacientov z diabetesom tipa 1.

Uroš Kotnik

Leave a Reply