Odslej brezplačna pravna pomoč tudi mobilna

Zveza prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste Polje je v sodelovanju z odvetniki projekt brezplačne pravne pomoči razširila tudi v druga slovenska mesta, pri čemer so ljudem v hudi stiski po novem na voljo tudi pravni nasveti na brezplačni telefonski številki 080 1432.

ZPM Ljubljana Polje je z z odvetniško pisarno Zidar Klemenčič kot glavno izvajalko projekt Botrstvo – brezplačna pravna pomoč omogočilo tudi v Celju, Murski Soboti in na Prevalah ter Ptuju. Brezplačna telefonska številka ljudi v stiski je 080 1432, so sporočili.

Sekretarka Zveze prijateljev mladine, ki je postala tudi Delova osebnost leta 2013, je na novinarski konferenci oznanila, da bodo pravni nasveti socialno ogroženim na voljo tudi prek brezplačne telefonske številke. (foto: žurnal24.si)
Sekretarka Zveze prijateljev mladine Anita Ogulin, ki je postala tudi Delova osebnost leta 2013, je na novinarski konferenci oznanila, da bodo pravni nasveti socialno ogroženim po novem na voljo tudi preko brezplačne telefonske številke. (foto: žurnal24.si)

Anita Ogulin iz ZPM Ljubljana Moste Polje je ob tem opozorila, da moramo kot družba nameniti pozornost ljudem, kot država pa dati ljudem absolutno prednost. “Število družin, ki se znajdejo v brezizhodnem položaju, je iz dneva v dan več, je opozorila,” še dodaja.

Brezplačna pravna pomoč je namenjena socialno najbolj ogroženim družinam, ki so zaradi vsesplošnega pomanjkanja primorane živeti iz dneva v dan. Z njo naj bi poskušali rešiti predvsem perečo stanovanjsko problematiko in pomoč pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, kot so otroški dodatek, subvencija za najemnino, subvencija za malice ali kosila za učence in dijake, denarna socialna pomoč, znižano plačilo vrtca in oprostitev plačila socialnovarstvenih storitev.

V okviru projekta, ki so ga prvič predstavili maja lani, je zveza obravnavala že 180 primerov in pri tem pravno pomoč zagotovila 138 prosilcem. Ker pa je bilo prosilcev veliko tudi v drugih krajih Slovenije, ne le v Ljubljani, so v začetku letošnjega leta brezplačno pravno pomoč razširili na štiri druge regije.

Uroš Kotnik

Leave a Reply