Odvečno hrano v javni hladilnik namesto v smeti

Preden odidemo na daljši poletni dopust, običajno zavržemo veliko hrane iz hladilnika, ki bi se do naše vrnitve domov že pokvarila. Na Dunaju obstajajo javni hladilniki, kamor lahko meščani prinesejo živila, ki bi sicer pristala v smeteh. Ta marsikomu, ki si dopusta ne more privoščiti, pridejo še kako prav.

Na Dunaju so izračunali, da ljudje pred dopustom zavržejo 70.000 ton živil. Zato je društvo Foodsharing dalo pobudo za javno dostopne hladilnike, kjer bi si meščani lahko izmenjali hrano, namesto da bi jo še pred iztekom roka uporabnosti zavrgli. V te hladilnike meščani prosto odlagajo hrano, kdor jo potrebuje, pa jo brezplačno vzame. Živila se tako ne zavržejo, ampak so na voljo tistim, ki jih potrebujejo.

Hladilniki so postavljeni v zasebnih prostorih ali v prostorih društev, izobraževalnih ali svetovalnih institucij ter prostorih v lasti mesta, in sicer tam, kjer so lahko dostopni in kjer je pretok ljudi velik. Dobrodelna in okoljevarstvena društva preverjajo živila in skrbijo za to, da se hladilniki sproti čistijo.

Raziskava dunajske Univerze za naravne vire in biotehniške znanosti (BOKU) iz leta 2012 je pokazala, da v Avstriji letno zavržejo 157.000 ton živil, kar je 19 kilogramov na osebo. To v povprečju znaša 300 evrov na gospodinjstvo. S pobudo “Živila so dragocena” želijo v državi do konca letošnjega leta odpadke hrane zmanjšati za 20 odstotkov. Dunajska pobuda s hladilniki že prispeva k temu.

Metanje hrane v smeti dolgoročno vodi k pomanjkanju dobrin in posledično zviševanju njihove cene. To posredno povzroča tudi lakoto v svetu. Samo z živili, ki jih zavržemo v Evropi in Severni Ameriki, bi lahko trikrat nahranili vse lačne na svetu.

fotos-davon-was-berner-studenten-in-ihren-kuehlschraenken-haben-523-1459604480-crop_desktop

Leave a Reply