Ohranimo zvezdno nebo

V mestih že dolgo nimamo več prave, trdne teme. Nebo žari tudi ponoči, saj je osvetljeno z uličnimo razsvetljavo, ki je presegla meje zmernosti in ni dovolj kakovostna. Naravni ritem je porušen, kar predvsem moti živali in jih celo ogroža. Neprijetno in nezdravo pa je tudi za ljudi, saj svetloba lahko krati spanec, neprespanost pa vodi do drugih težav.
Kot opozarjajo na društvu Temno nebo, bi z manjšim svetlobnim onesnaženjem zavarovali naravo oziroma živali kot so ptice, netopirji, žuželke in druge živali, ki jih svetloba moti. Prispevali bi k boljši prometni varnosti, ker bi se izognili bleščanju, in k boljšemu spancu občutljivih na svetlobo. Hkrati bi tudi prihranili.

10mar_svetlobno onesnazenje
Zato v društvu Temno nebo predlagajo, da ohranimo ulična svetila le tam, kjer so res potrebna in postopno nadomeščamo sedanje nezasenčene svetilke s popolnoma zasenčenimi, ki svetijo le navzdol, kjer svetlobo potrebujemo. Tako bi počasi brez dodatnih stroškov zmanjšali svetlobno onesnaženje na minimalno mero. Zaradi zmanjšanih emisij v nebo pa prihranili tudi znaten del stroškov za porabljeno električno energijo.

Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.

Leave a Reply