Olupkov sadja in zelenjave nikar ne vrzite v smeti

Olupke sadja in zelenjave običajno zavržemo, pri tem pa se ne zavedamo, da jih lahko zelo koristno uporabimo in z njihovo pomočjo izboljšamo naše počutje ter zdravje.

Olupke običajno zavržemo, ker so neužitni. To velja za kivijev olupek, ki tudi na pogled ni najbolj privlačen. A prav kivijev olupek vsebuje več antioksidantov kot meso sadeža, zato ga je priporočljivo umešati v sadne sokove. Vir antioksidantov je tudi limonina lupina, iz katere lahko pripravimo napitek za čiščenje telesa. Naredimo ga tako, da lupino naribamo in prelijemo z vodo ter po nekaj minutah dodamo še limonin sok. Pri tem je seveda potrebno paziti, da so limone čim bolj naravno pridelane in brez strupenih snovi.

Tudi zelenjavni olupki so zdravi. Še posebej to velja za olupke česna in čebule, v katerih se skriva veliko antioksidantov, na telo pa delujejo tudi protivnetno. Olupke lahko uporabite tako, da jih med kuhanjem dodate jedem.

1Lučka Bajs
Foto:  slendercider.com

Leave a Reply