Operite bundo skupaj s teniškimi žogicami

Preden svojo debelo bundo do naslednje zime pospravite v garderobo, jo je treba očistiti. Vendar je to pri puhovkah lahko razlog za slabo voljo. Polnilo se lahko skrči ali poškoduje, kar poleg neprivlačnega videza povzroči, da ta ne bo več tako topla, kot je bila pred pranjem. Strokovnjaki ponujajo nekaj nasvetov, med katerimi je v prvi vrsti treba upoštevati navodila proizvajalca.
Način vzdrževanja vseh oblačil predpisuje proizvajalec, ki edini pozna vrhnji material, vrsto polnila in morebitne dodatke. Pred pranjem puhovke zato vedno preverite všito etiketo, saj lahko pri različnih puhovkah veljajo različna pravila vzdrževanja. Niti ni nujno, da lahko vsako bundo perete. V primeru, da je pranje dovoljeno, brez vsakršnega odstopanja upoštevajte temperaturo in način pranja. Bodite pozorni, ali je pod kadjo na oznaki ena ali sta dve črtici, ki pomenita nežno pranje. Na etiketi boste lahko preverili tudi, ali je dovoljeno sušenje v sušilnem stroju.

yak-viprati-puhovik-v-pralny-mashin-korisn-poradi-pokrokova-nstrukcya-vdeo_111
Nekateri trdijo, da je bunde polnjene s puhom najbolje sušiti v sušilcu in sicer skupaj z še dvema teniškima žogicama. To pa zato, da se med sušenjem puh lepo razporedi in ne ostaja v kepah. Prav tako tudi ne spušča madežev na določenih mestih. V boju proti kepam puha se nekateri spopadajo tudi tako, da perejo bundo v pralnem stroju skupaj s tremi teniškimi žogicami.
Velikokrat se uporabniki bund polnjenih s puhom pritožujejo, da bunda po pranju smrdi. Neprijeten vonj na bundi zagotovo nastane, če bundo sušite na zraku. To pa zato, ker je gosto polnjena in sušenje traja predolgo. Poleg tega pa se na bundi, kot posledica mokrega perja ali puha, velikokrat pojavijo madeži, zato jo je potrebno posušiti hitro in čim bolje, nekateri priporočajo, da bundo polnjeno s puhom kar dvakrat ali celo trikrat osušite v sušilcu.
Vedeti pa je treba, da se kljub pazljivosti pri čiščenju voluminoznost polnila z vsakim čiščenjem zmanjšuje. Zaradi tega se lahko zgodi, da vas prihodnjo sezono vaša bunda ne bo več tako dobro grela kot do zdaj.
Sonja Kolarič

Leave a Reply