Otroški parlament: Ko zasedajo otroci

Otroški parlament je javna tribuna, organizirana na pobudo učencev, ki že od leta 1990 predstavlja eno od oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj.

V otroškem parlamentu lahko sodelujejo vsi osnovnošolci ob pomoči ravnateljev, učiteljev in drugih šolskih delavcev ter sodelavcev Zveze prijateljev mladine.

Slovenski otroci že 24 let skrbijo za popestritev parlamenta. (foto: demotix.com)
Slovenski otroci že 24. leto v parlament prinašajo svež veter. (foto: demotix.com)

Zasedanja potekajo po podobnem principu kot v svetu odraslih. Vse skupaj se prične v razrednih skupnostih in šolskem parlamentu, kjer učenci izberejo delegacijo za občinski otroški parlament. Tam določijo delegacijo za regijski otroški parlament, v okviru katerega izvolijo predstavnike, ki zastopajo interese na državnem otroškem parlamentu v dvorani državnega zbora.

Na splošno gre za idejo vzpostavitve programa vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo, ki se v osnovi izvaja v vseh osnovnih šolah po Sloveniji in kjer otroci javno spregovorijo o svojih dilemah, mnenjih in stališčih. Slednjim morajo prisluhniti tako šolske, lokalne oblasti kot tudi vladne in nevladne organizacije.

Projekt se v Sloveniji sicer izvaja že 24. leto, vse od leta 1990, vsaka izvedba pa nosi edinstveno temo, ki jo osnovnošolci izberejo v državnem otroškem parlamentu. Letos so izglasovali pogovor o razmerah v družbi.

Uroš Kotnik

Leave a Reply