Pametna očala za pomoč slepim in slabovidnim

Izguba vida lahko pomeni zmanjšano kvaliteto življenja, saj so oči eno naših najpomembnejših čutil. Pomoč pri tem morda prihaja v obliki najnovejše tehnologije. Na univerzi Oxford so namreč razvili pametna očala, s pomočjo katerih so nekateri prvič uzrli svet okrog sebe.

Foto: independent.co.uk
Foto: independent.co.uk

Mnogi posamezniki, ki so sicer uradno diagnosticirani kot slepi, še imajo prisotne ostanke vida, torej bežno zaznavajo sence, svetlobo in oblike, s katerimi pa si pri vsakdanjih opravilih ne morejo kaj dosti pomagati.

Vodja projekta, Stephen Hicks, je z ekipo ustvaril pametna očala, ki sliko zajemajo s pomočjo navadne in infrardeče kamere. Ti kameri posnameta tridimenzionalno sliko sveta, kot bi ga videl nosilec, nato pa to sliko obdela računalnik in jo v realnem času prikaže na lečah očal. Predmeti, ki bi jih oseba z okvarjenim vidom sicer videla megleno ali pa sploh ne, tako postanejo jasni.

Slabovidna oseba preizkuša očala, računalnik pa prikazuje svet, kot ga vidi bolnik. Foto: independent.co.uk
Slabovidni moški preizkuša očala, računalnik pa prikazuje svet, kot ga vidi on. Foto: independent.co.uk

Testni modeli očal so okorni, saj imajo računalnik, ki obdeluje slike, shranjen v nahrbtniku, ki ga mora bolnik vedno nositi s seboj, a Hicks in sodelavci se trudijo, da bi napravo zmanjšali in jo tako naredili bolj uporabniku prijazno. S to tehnologijo bi lahko osebe z okvarjenim vidom postale bolj neodvisne, kar bi jim v vseh pogledih olajšalo življenje.

Martina Drobne

Leave a Reply