Pametni obliž za lajšanje bolečin

Prenosni telefoni so se, odkar so v uporabi, prelevili iz naprave za komuniciranje v multifunkcijsko postajo, s katero lahko počnete skoraj vse. V prihodnje bodo pametni telefoni pomagali tudi pri lajšanju bolečin.

Pametni obliž za lajšanje bolečin. Foto: Aftab Hussain
Pametni obliž za lajšanje bolečin. Foto: Aftab Hussain

Na tržišču obstaja nekaj znamk obližev, ki s pomočjo kemijskih reakcij blažijo bolečine v sklepih. Znanstveniki s King Abdullah University of Science and Technology v Savdski Arabiji razvijajo elektronski obliž, ki ga bo uporabnik nadzoroval s pomočjo pametnega telefona.

Idejo je, kot poroča IEEE Spectrum, profesor Muhammad Mustafa Hussain dobil pred nekaj leti, ko je videl, da njegova mama za lajšanje bolečin, ki ji jih je povzročal artritis, uporablja posebne obliže. Ker so ti obliži namenjeni za enkratno uporabo, lahko po nekaj časa uporabe postanejo dragi. Mami in mnogim drugim je želel zmanjšati stroške tako, da bi razvil obliž, ki bi ga lahko uporabljali kar naprej.

Hussainov obliž je v večini bakren. Baker med sabo povezuje majcene grelne ploščice, katerih temperaturo bi uporabnik lahko nadzoroval in spreminjal preko aplikacije na pametnem telefonu. Izdelava je bila otežena, saj baker ni fleksibilna kovina, obliž pa mora biti za nošnjo na koži popolnoma prilagodljiv premikom sklepa. Težavo so rešili s tem, da so baker oblikovali v vijuge, podobne številu 8, ki se lahko raztegnejo na več kot 800 odstotkov normalne dolžine.

Tehnologija je zaenkrat še v razvoju, saj se trudijo še povečati fleksibilnost obliža. V prihodnje pa Hussein predvideva, da bi bili pametni obliži za lajšanje bolečine na voljo za okrog štiri dolarje.

Martina Drobne

Leave a Reply