Paraliziranemu Ianu omogočili, da znova premika roke

Paraliza je nekdaj veljala za neozdravljivo, saj zdravniki niso vedeli, kako naj pozdravijo poškodbe na hrbtenjači. Danes se paralizirane posameznike pojavlja upanje – v obliki drobcenega skupka elektrod.

Ian in Nick Annetta iz organizacije Battelle. Ian igra igro Guitar Hero, za kar je mislil, da po poškodbi ne bo nikoli več počel. Foto: Battelle
Ian in Nick Annetta iz organizacije Battelle. Ian igra igro Guitar Hero, za kar je mislil, da po poškodbi ne bo nikoli več počel. Foto: Battelle

24-letni Američan Ian Burkhart je zaradi nesreče pri potapljanju postal tetraplegik. To pomeni, da se je v nesreči zaradi poškodbe v predelu vratu prekinila povezava med možgani in njegovimi udi, zato približno tri leta ni mogel premikati ne rok in ne nog.

To pa se je pred kratkim spremenilo. Zdravniki so Ianu v hrbtenjačo vsadili drobno napravo, veliko približno toliko kot kovanec za en cent, kar mu je omogočilo, da ponovno lahko opravlja vsakodnevna opravila, kot so telefoniranje in držanje pribora, lahko pa celo igra videoigre, poroča spletni portal IFL Science.

Naprava NeuroLife, ki jo je zasnovala neprofitna organizacija Battelle, je znanstvenikom pomagala dešifrirati,kateri deli možganov se pri Ianu aktivirajo, ko misli na premike roke. Postopek je bil dolgotrajen, vendar jim je uspelo. Drugi konec naprave so povezali z njegovo desno roko in dlanjo. Pred dvema letoma je tako Ian lahko prvič po nesreči sam odprl in stisnil dlan, zdaj pa se je s terapijami spet dodobra spoznal z gibi, ki jih ni izvajal nekaj let in okrepil mišice, tako da je pripravljen na nove izzive.

Dr. Ali Rezai, soavtor študije, je za IFL Science povedal: “S psihološkega vidika je pomembno, da lahko premikaš svoje ude. Igranje videoigre je le del normalnega življenja in to je vse, kar si je Ian želel.”

Martina Drobne

Leave a Reply