Peking v boj proti smogu

Zaradi vse večje stopnje smoga v kitajski prestolnici Peking, so se na nezadovoljstvo številnih prebivalcev mestne oblasti odzvale s poostritvijo ukrepov za boj proti onesnaževanju.

Korak k boljšemu jutru bodo mestne oblasti Pekinga sprva pričele s takojšnjim umikom 180 tisoč starih avtomobilov in s spodbujanjem k uporabi okolju bolj prijaznih motornih vozil.

Druga faza v boju proti večnemu sovražniku smogu bo predstavljala menjava zastarelih ogrevalnih sistemov, kjer bodo novejše tehnologije ogrevanje na premog nadomestile z bolj zelenimi alternativnimi viri. Poleg tega bodo v bližnji prihodnosti zaprli še okoli 450 tovarn in pogozdili kar 66.000 hektarjev površin, kar pomeni, da bo gozd pokrival 40 ali več odstotkov bodočega “zelenega” mesta.

Mestne oblasti v Pekingu so ob zadnjih dogodkih uvidele, da tako ne gre več naprej.
Mestne oblasti v Pekingu so ob zadnjih dogodkih uvidele, da tako enostavno ne gre več naprej.

Brezvetrje in človeški faktor

Za ostre ukrepe so se pekinške oblasti odločile predvsem zaradi posledic minulih dogodkov, kjer je smog bil tako gost, da je ohromil ves promet, vključno z letalskim. Temu se sploh ne gre čuditi, saj so merilne naprave izmerile 993 mikrogramov manjših trdih delcev v kubičnem metru zraka, kar predstavlja skoraj 40-kratno prekoračitev zgornje meje, ki jo določa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Glavna vzroka za tako visoko stopnjo smoga naj bi bila brezvetrje in hitra rast prebivalstva. Odsotnost vetra je kriva za mešanje škodljivih snovi z meglo, ogromna nataliteta, kjer je v obdobju enega leta (2011-2012) v Pekingu število prebivalcev naraslo za slabe 4,5 milijona, pa za neposredno onesnaženje s strani človeštva.

Dobra novica se vsekakor skriva v končnem spoznanju in volji po čim prejšnjem izboljšanju s strani pekinških oblasti ter prebivalstva. Če pa je uvid, da tako naprej več ne gre nastopilo prepozno, bo v končni fazi pokazal čas.

Uroš Kotnik
Foto: nicholasmirzoeff.com, inquisitr.com

Leave a Reply