Pesnica Erika Vouk prejela nagrado za življenjsko delo

Mestna občina Maribor je včeraj podelila Glazerejvo nagrado za življenjsko delo pesnici Eriki Vouk, avtorici z izjemnim pesniškim in prevajalskim opusom. Po besedah žirije je nagrado prejela, ker kot pesnica že 30 let vztraja v samem vrhu slovenske poezije. 

Bojan Labovič iz urada za kulturo na mariborski občini je za Voukovo dejal, da “s svojo prepoznavno poetiko obogatila slovensko pesniško zakladnico, med drugim z osmimi vrhunskimi pesniškimi zbirkami.”

S svojo poezijo je s prevodi v francoščino, hrvaščino, portugalščino, madžarščino, arabščino, češčino, japonščino, nemščino prisotna tudi v mednarodnem prostoru, v obratni smeri pa njeno prevajalsko delo v veliki meri vezano na sodelovanje s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. V tem smislu je Labovič posebej izpostavil njen prevod enega najpomembnejših besedil evropske literature – drugega dela Goethejevega Fausta.

online_214450_2-700

Poleg Voukove so Glazerjeve listine na področju kulture prejelitudi arhitektka Mirjana Koren, pesnik Marjan Pungartnik ter arhitekta Tomaž Kancler in Mateja Katrašnik.

Glazerjeve nagrade in listine so tudi finančno ovrednotene, tako da bo glavna nagrajenka prejela 15.750, prejemniki listin pa po 5250 evrov.

Glazerjeve nagrade, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru.. Odbor za podelitev nagrad vsako leto lahko podeli eno nagrado za življenjsko delo ter največ tri listine za pomembne dosežke v krajšem časovnem obdobju.

NS

Fotografiji: Andrej Petelinšek za Večer

Leave a Reply