Pevski zbor z zmago iz Istanbula

Pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (APZ UP) so se minuli teden udeležili 4. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Istanbulu in bili izbrani za najboljši zbor tekmovanja.

Pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija se je zbor predstavil v dveh kategorijah: v mešani, kjer je dosegel prvo mesto z 97,3 točke, ter v kategoriji ženskih zborov, kjer so prejeli 95,7 točke. Med dvanajstimi zasedbami iz osmih držav (Litve, Romunije, Tajvana, Finske, Estonije, Poljske, Grčije in Slovenije) je naš zbor, ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) prejel tudi pokal in denarno nagrado kot najboljši zbor tekmovanja.

apz istanbul1Pevci so se predstavili s skladbama slovenskih skladateljev Paisaje (Andrej Makor), Zima (Lojze Lebič) ter skladbami iz svetovne zakladnice. Za slovenskim zborom se je na drugo mesto uvrsti mešani zbor Ave musica iz Litve, na tretje pa poljski mešani zbor Bielski. APZ UP se je predstavil še na četrtkovem koncertu zborov v okviru festivalnega programa.

Letos praznujejo APZjevci 10. obletnico delovanja. V zboru, ki ga vodita skladatelj in dirigent Ambrož Čopi ter asistentka dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin, poje približno 50 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) in drugih zborovskih zanesenjakov. Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela in novitete mlajše generacije.

Zbor je do sedaj izdal šest zgoščenk: APZ UP – V ŽIVO (2008), MYSTERIUM (2010), sodelovanje z etno-skupino Vruja pri projektu istrskih ljudskih pesmi in plesov je predstavljeno na zgoščenki ISTRANTICO – istrske ljudske pesmi in plesi (2012), MOZAIKI (2012), SONORITY (2014) in TEBE POJEM – Pravoslavna zapuščina primorskih skladateljev (2014).

Leave a Reply