Pipistrel prodal tehnologijo Kazahstancem

Slovenska gospodarska delegacija se je te dni mudila na obisku v Kazahstanu, priložnost je izkoristila ajdovska družba Pipistrel, ki je sklenila pomemben posel; za sto milijonov dolarjev je Kazahstancem prodala tehnologijo izdelave letal Panthera in Virus.

Po poročanju Financ, je bil posel v zraku že več kot leto dni, a so še usklajevali različne podrobnosti. Odslej bodo tako letala Panthera in Virus izdelovali tudi v Kazahstanu, in sicer ob letališču v Kapčigaju, ki leži poleg nekdanje prestolnice in zdajšnjega največjega mesta Almaty. Tam naj bi v prihodnje postavili proizvodno halo, ki bo enaka tisti, ki jo namerava Pipistrel graditi v Gorici. Po najsvetlejših napovedih naj bi že v prihodnjem letu izdelali prva letala.

pipistrel
Pipistrel je sklenil 100 milijonski posel. (Foto: pipistrel.com)

Direktor družbe Slovenska hiša Jože Meh, ki bo v Kazahstanu skrbel za izpeljavo projekta, meni, da bodo tovarne tako zmogljive, da bodo letno izdelali 200 Virusov in 350 Panther. Še prej pa se bodo morali Kazahstanci naučiti izdelave letal. V Ajdovščini bodo organizirali izobraževanje zaposlenih, hkrati pa bodo v Kazahstan poslali deset letal, ki jih bodo uporabili za šolanje pilotov.

Pri Pipistrelu so se odločili za prodajo tehnologije, da bi tako vstopili tudi na trge, kjer zaradi visokih carin letal, doslej prodaja ni bila smiselna. O sklenitvi podobne pogodbe, se Boscarol dogovarja tudi z Nigerjo.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply