Piran dobiva multimedijski muzej in kulturni center

Na Tartinijevem trgu bodo na občinski praznik pripravili otvoritev multimedijskega muzeja in kulturnega središča Mediadom Pyrhani, kjer bo s pomočjo sodobne tehnologije mogoče spoznati bogato zgodovino Pirana.

Med drugim bodo predstavljene piranske zgodbe o Benečanki, sramotilnem stebru, simbolu beneškega leva z zaprto ali odprto knjigo ter številne druge arheološke zanimivosti mesta.

Pridobitev je vsekakor velikega pomena, saj vzpostavlja nove trende v kulturni ustvarjalnosti, izboljšuje dostopnost do informacij s področja kulture in spodbuja vseživljenjsko učenje kot osnovo medgeneracijskega dialoga, razlagajo na občini.

Kulturno središče Mediadom Pyrhani bo tako delovalo kot povezovalni člen kulturne dejavnosti v občini, pa tudi kot enotni informacijski center. Programska vsebina projekta zajema medijsko razstavno pot skozi objekt, ki bo prikazovala Piran skozi zgodovino z novimi pristopi, kot sta 3D- in 4D-tehnologija, animirani film in interaktivne pedagoške igre.

Mediadom Phyrani je Občina Piran sicer prenovila z evropskimi sredstvi prek razpisa ministrstva za kulturo, pri čemer je bil to najboljši projekt izmed vseh 57, ki so bili prijavljeni v letu 2013.

IMG_6021

Uroš Kotnik
Foto: primorske.si

Leave a Reply