Pirhom letos nadenite kapice

Velikonočni prazniki se bližajo in nekateri gotovo že razmišljate, kako boste okrasili pirhe. Letos nalepke in zapletene postopke barvanja pustite ob strani – jajčkom narišite obraze in jim nadenite kapice.

Foto: Martina Drobne
Foto: Martina Drobne

Potrebovali boste alkoholni flomaster s fino konico, ostanke volne, olfa nož, škarje in rolico wc papirja. Bodite ustvarjalni in na kuhana jajca narišite raznolike obraze – vesele, žalostne, jokajoče, takšne, ki kažejo jezik…

Rolico z olfa nožkom razrežite na tri enake dele, volno pa narežite na približno 30 centimetrov dolge koščke. Košček prepognite na pol in prepognjen del spustite v rolico. Ko na drugem koncu pogleda ven, zanko primite in preostali del ovijte okrog vrvice in napeljite skozi zanko. Postopek ponavljajte, dokler ne bo cel kos rolice prekrit z volno. Koščke volne, ki prosto visijo, zberite in pod vrhom zavežite z vrvico, da nastane cofek, ki ga nato s škarjami oblikujte glede na vaše želje. Kapica je končana. Če želite, lahko iz treh kočkov volne spletete še kitko in jo zavežete okrog jajčka kot šal.

Če ste vseeno ljubitelj bolj tradicionalno okrašenih velikonočnih jajc, ali imate otroke, ki bi radi pomagali pri velikonočnem ustvarjanju, vam lahko pridejo prav prikupni podstavki, v katerih lahko podarite pirhe. Zanje boste prav tako potrebovali rolico wc papirja, ki jo razrežite na tri enake dele. A4 list zelene barve po širini prerežite na pol, nato pa vsako polovico še na tretjine, da dobite šest enako velikih pravokotnikov. Enega ovijte okrog rolice in ga fiksirajte z lepilom za papir ali pisanim lepilnim trakom. S škarjami nato na tanke trakove narežite papir nad rolico in ga s škarjami, še lažje pa kar z nohti, nakodrajte. Dodajte še kakšno papirnato rožico ali metuljčka na kosu žičke, pa bo videti kot, da vaš pirh počiva sredi zelenega travnika.

Martina Drobne

Leave a Reply