Pisani klobuki za oživitev Maribora

Če bi se v soboto v Mariboru znašel naključni obiskovalec, bi bila morda njegova prva misel, da mu je nekako uspelo skočiti v čisto drugo dimenzijo. Po Gosposki ulici so se namreč sprehajali dame in gospodje z bolj ali manj ekstravagantnimi klobuki, klobučki in drugimi pokrivali.

Foto: Matej Kristovič / Facebook
Foto: Matej Kristovič / Facebook

Promenada klobučkov je bil poskus oživitve mariborskega starega mestnega jedra, katerega pobudnika sta bila društvo Hiša! in Muzej narodne osvoboditve Maribor. Dogodek je 29. avgusta med deveto uro zjutraj in tretjo uro popoldne na Gosposko ulico privabil staro in mlado, prav vsakdo pa je imel na glavi kakšno pokrivalo.

Trgovine in ustvarjalci na Gosposki ulici, ki je bila včasih glavna mariborska ulica, so obiskovalcem ponujali različne popuste, predstavitve in delavnice – na eno takšnih so si lahko tisti, ki so na promenado prišli brez klobuka, izdelali svojega.

Klobućke so si nadeli tudi pasji prijatelji. Foto: Facebook
Klobućke so si nadeli tudi pasji prijatelji. Foto: Facebook

Po Mariboru se je v soboto sprehodila tudi zgodovinska osebnost, gospa Franziska Scherbaum iz Scherbaumove vile, v kateri danes stoji Muzej narodne osvoboditve Maribor. Čeprav je gospa spomin na že davno pretekle dni, to ne pomeni, da je za časom. »Naj rečejo karkoli, včeraj Gosposka bila je vesela, odkrili smo številne prelepe trgovinice ino lokale, družili smo se ino zabavali, Napolnila sem košarico z nakupi ino odločitev sprejela, da redno zahajala bodem tja,« je udeležence promenade nagovorila na svoji Facebook strani.

Martina Drobne

Leave a Reply