Po Evropi so se zapeljali tovornjaki brez voznika

Če se bo nekoč v prihodnosti mimo vas pripeljal tovornjak brez voznika, se ne čudite. Gre za najnovejšo tehnologijo proizvajalcev tovornjakov Scania, Volvo, Daimler, Iveco, MAN in DAF.

Po Evropi se je zapeljalo šest konvojev tovornjakov, ki vozijo sami. Foto: www.dailymail.co.uk
Po Evropi se je zapeljalo šest konvojev tovornjakov, ki vozijo sami. Foto: www.dailymail.co.uk

Tovornjaki so svojo pot začeli v različnih evropskih državah, med drugim na Danskem, v Belgiji, na Švedskem in v Nemčji. Njihov cilj je bilo pristanišče v nizozemskem Rotterdamu. Najdaljšo pot je prevozil Scaniin tovornjak, kar 2000 kilometrov.

Tovornjaki, ki vozijo sami, omogočajo prihranek pri gorivu in s tem seveda tudi pri denarju. Ti tovornjaki namreč lahko vozijo tako tesno eden za drugim, da zračni upor »čuti« samo prvi od njih. Tega pri tovornjakih z vozniki ni mogoče storiti, saj obstaja prevelika nevarnost za nesrečo. Že dva tovornjaka brez voznika bi lahko, kot poroča spletni portal IFL Science, podjetju prihranila 7000 dolarjev letno.

Tovornjaki pa niso bili povsem brez človeškega nadzora. V vsakem je bil voznik, ki bi v primeru napake prevzel nadzor nad tovornjakom, a je pot potekala brez zapletov.

Martina Drobne

Leave a Reply