Podelili Miklošičevo nagrado in priznanja

Občina Ljutomer je ob slovenskem kulturnem prazniku, v Domu kulture Ljutomer pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj, ki jih je podelila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba. Miklošičevo nagrado za leto 2016 je prejela Marija Vaupotič, priznanja pa Branko Košti, Bogomir Heric in Zvonko Mavrič.
Miklošičevo nagrado za leto 2016 je prejela Marija Vaupotič iz Noršincev pri Ljutomeru za dolgoletno skrb in ohranjanje kulturne dediščine dr. Franca Miklošiča. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.
Marija je skupaj s sedaj že pokojnim možem kupila hišo v kateri se je rodil in živel Franca Miklošič. Ves čas, ko je še živela tem in po odhodu v Noršince je zgledno skrbela za hišo, vedno je s pomočjo svojih otrok poskrbela, da sta zunanjost in notranjost hiše bili urejeni, njena posebna skrb pa je zasajanje rož, ki polepšajo podobo hiše. Ob prihodu obiskovalcev rojstne hiše Frana Miklošiča vedno odloži delo in s sinom Mirom jim pokažeta in povesta vse, kar vesta o jezikoslovcu svetovnega slovesa in velikanu Prlekije. S svojo harmoniko jim zaigra in tako popestri obisk. Na ta način pokaže, da ceni svoje prednike, ter da ji kulturna dediščina veliko pomeni.

miklosicevo-nagrado-prejela-marija-vaupotic_18911843860
Miklošičevo priznanje za leto 2016 je prejel Branko Košti iz Male Nedelje za dolgoletno uspešno delovanje na področju ljubiteljem kulture. Svojo kulturno pot je začel v folklori. Po obnovi kulturnega doma pri Mali Nedelji je postal predsednik KD Anton Krempl, ki se je pod njegovim vodstvom širilo in ustanavljalo nove sekcije. Vodil ga je dva mandata, do leta 2015, in bil ustanovitelj folklorne sekcije pri Mali Nedelji, pri kateri tudi sam pleše še danes. Skrbi z urejenost in funkcionalnost kulturnega doma in prijaznost ob gostovanju skupin. Sodeluje z Osnovno šolo Mala Nedelja in vedno pomaga pri organizaciji šolskih prireditev v kulturni dvorani pri Mali Nedelji. S svojim požrtvovalnim delom na področju multimedijske prepoznavnosti celotne krajevne skupnosti in širšega okolja naredil zelo veliko kot dopisnik in fotograf, v sodelovanju z lokalnim medijskim portalom Prlekija-on.net in objavami v različnih časopisih.
Miklošičevo priznanje za leto 2016 je prejel tudi Bogomir Heric z Grlave za dolgoletno aktivno delovanja na glasbenem področju. Že v času izrednega obiskovanja Nižje glasbene šole v Ljutomeru leta 1955, se je vključil v Mladinsko godbo. Naslednje leto pa je bil sprejet tudi v Pihalni orkester Ljutomer, v katerem je igral vse do leta 2009, to je polnih 53 let. Obvladal je igranje dveh zahtevnih instrumentov, baritona in ventil pozavne, kar je izjemen uspeh. V Prleško godbo Društva upokojencev Ljutomer se je vključil ob njeni ustanovitvi, leta 1998 in igra bariton. Z veseljem prihaja na vaje, prav tako se zelo rad udeležuje različnih nastopov in zadnja leta tudi srečanja veteranskih godb Slovenije. S svojo strokovnostjo, marljivostjo in osebnim značajem pozitivno prispeva na uspehe godbe in ohranjanje tovrstne glasbe. Od leta 1982 pa je tudi vodja uspešnih križevskih Rogistov.
Prav tako je šlo Miklošičevo priznanje za leto 2016 v roke Zvonka Mavriča iz Stročje vasi. Prejel ga je za dolgoletno aktivno delovanje na glasbenem področju. Gospod Zvonko je predan igranju, ustvarjanju in ohranjanju glasbe, ki je močno povezana s kulturno dediščino prleških krajev in njihove folklore – to je glasba tamburic. Je aktiven član v tamburaški skupni Mlade strune, kot zunanji sodelavec OŠ Stročja vas je več let deloval kot mentor tamburaški skupini Vigred. Z nastopi tamburaških skupin skrbi za promocijo okoliških krajev in kulturne dediščine.
Sonja Kolarič

Leave a Reply