Podelili štipendije “Za ženske v znanosti”

Partnerji programa “Za ženske v znanosti” – L’Oréal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija – so s štipendijami nagradili tri mlade slovenske raziskovalke za njihova doktorska dela. Ta predstavljajo pomemben doprinos k razvoju znanosti ter odsevajo znanje, odličnost in vizijo.

Ob zaključku 9. nacionalnega programa so partnerji s štipendijo v višini 5.000 evrov nagradili fizičarko Zalo Lenarčič, farmacevtko Mašo Sinreih in matematičarko Špelo Špenko. Skupni imenovalec letošnjih štipendistk je ljubezen do naravoslovja, dinamično delo in strast, da najdejo odgovore na zastavljena znanstvena vprašanja.

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je del širšega L’Oréal-UNESCO partnerstva »For Women in Science«. Ta vključuje mednarodne štipendije za mlade raziskovalk in njihovo raziskovalno delo v tujini ter mednarodne nagrade za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.

11008602_867992916576453_4816808361360297080_n

Na letošnji razpis se z izjemnimi prispevki prijavilo 20 mladih raziskovalk. Prijave je pregledala strokovna tričlanska ocenjevalna komisija v sestavi dr. Vite Godec, raziskovalke v Leku in mednarodne štipendistke UNESCO-L’Oréal »Za ženske v znanosti« 2012, prof. dr. Irene Mlinarič Raščan s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in doc. dr. Mirijam Vrabec z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Odločitev o izboru nagrajenih del je potrdil Nacionalni odbor, pod predsedstvom direktorja Slovenske znanstvene fundacije dr. Edvarda Kobala.

V Sloveniji Nacionalni program »Za ženske v znanosti« že vse od leta 2006 opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Doslej so partnerji s štipendijami nagradili že 25 izjemnih raziskovalk, od katerih sta dve prejeli tudi mednarodne štipendije.

NS

Foto: Jani Ugrin, L’Oreal-UNESCO Za ženske v znanosti

 

Leave a Reply