Podeljene Levstikove nagrade

Levstikovo nagrado za življenjsko delo sta letos prejela prejela pesnica Neža Maurer in ilustrator Danijel Demšar. Nagrade so podeljene vsaki dve leti, in sicer s strani Mladinske knjige, ki tako nagrajuje najboljše avtorje, ki objavljajo pri tej založbi.  

Na letošnji podelitvi Levstikove nagrade sta največ pozornosti pritegnila pesnica Neža Maurer in ilustrator Danijel Demšar, ki sta prejela nagrado za življenjsko delo. Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo je prejela pisateljica Barbara Simoniti za zbirko kratkih zgodb Močvirniki, za ilustracije pa Peter Škerl, ki je ilustriral omenjeno zbirko.

neza maurer
Pesnica se je nagrade razveselila pri 82 letih. (Foto: ventilatorbesed.com)

Neža Maurer piše literaturo za otroke, mladino in odrasle, poezija pa obsega največji del njene zbirke. Žirija je v utemeljitvi tako povzela pesničino ustvarjanje: »V svojih pesmih z enako zavzetostjo in ljubeznijo upodablja tako ljudi kot živali, rastline in reči. Njen svet je včasih poln sonca, odločnosti in moči, a včasih ves nežen, ranljiv in krhek. Njena besedila so del klasike slovenske književnosti za otroke, izbrušene umetnine, mogočen in trajen opus, ki nagovarja tako otroke kot odrasle

Drugi prejemnik nagrade za življenjsko delo, akademski slikar Danijel Demšar, je ilustrator z dolgo delovno kilometrino, ki se je podpisal pod ilustracije desetine knjig. »S slikarskim jezikom tke niti predstav, ki sestavljajo doživetje napisanega v nov, celosten estetski dogodek. Zgodbe spreminja, ne da bi pri tem izgubil eno samo črko, in jim daje nove razsežnosti in pomene,« je žirija orisala delo akademskega slikarja.

Levstikove nagrade podeljuje Založba Mladinska knjiga. Pesniki, pisatelji in ilustratorji so vsaki dve leti v »bobnu« za nagrado za življenjsko delo, za izvirno leposlovno delo ter izvirne ilustracije. Zmagovalce določijo na podlagi mnenj strokovnih žirij, ki izberejo najboljšega avtorja oziroma delo iz preteklih dveh letih, ki je obenem izšlo pri Mladinski knjigi.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply