Podjetniško leto 2014: Slovenci navduševali tako na vzhodu kot zahodu

Pogled na letošnjo bero slovenskih inovacij in podjetniških uspehov prepričljivo preganja vsesplošni pesimizem, ko beseda nanese na slovensko prihodnost. Triumfiranje na domačem in tujem tržišču smo podrobno spremljali tudi v uredništvu Dobre novice.

Z uspehom na prestižnem tekmovanju, ki je potekalo v sklopu sejma zabavne elektronike CES, je leto otvorila ekipa CubeSensors, ki jo vodita Aleš Špetič in Marko Mrdjenović. Vnovič sta dokazala, da njune “pametne kocke” odlikuje najboljša strojna oprema in za nadaljni razvoj prejela lepo finančno nagrado.

Svojo zgodbo iz leta 2013 je prav tako kot Aleš in Marko nadaljeval Matevž Petek. Z razširjeno ekipo mu je uspel veliki met, saj je bila aplikacija Povio sprejeta v največji pospeševalnik na svetu. Polni novih idej in znanj so se pred pohodom po ZDA oglasili našemu uredništvu.

Onstran Atlantika sta bila aktivna tudi ustanovitelja Bitstampa, Nejc Kodrič in Damijan Merlak. Podjetje, ki ima izjemen tržni delež na področju digitalnih valut, je prejelo investicijo v višini 10 milijonov dolarjev.

Prav tako zgovoren je nov uspeh razvijalcev aplikacij Talking Tom. Govoreči maček namreč prihaja na velika platna Hollywooda. Glede na dejstvo, da sta producenta sodelovala pri filmih Neverjetni Spiderman, Zlovešči otok in Črni labod, tako Tom gotovo še ni rekel zadnje.

Svojo srečo po načelu “v slogi je moč” sta šli čez lužo iskati tudi podjetji iz Kidričevega. In jo našli. Navdušujoča predstavitev na sejmu v Miamiju je nadaljevanje uspehov na stari celini. Eno izmed podjetij, Boxmark Leather, je v Evropi namreč največji proizvajalec usnja, z razširitvijo svojih trgov pa celo tretji na svetu.

Da smo skupaj močnejši, nam je dokazala tudi slovensko-hrvaška ekipa, ki je s programsko rešitvijo za nosečnice prepričala tuje investitorje in prejela nekaj več kot tri milijone evrov zagonskih sredstev.

Zagonska sredstva, le da na Kickstarterju, je tudi letos iskalo nemalo slovenskih podjetnikov. Veliko zanimanja so vzbudile zlasti tri skupine – ekipa, ki je razvila Swich, estetsko oblikovani polnilec in stojalo za mobilni telefon, uspešen debi slovenskega filma na Kickstarterju je prestal filmski projekt Kresnik: Ognjeno izročilo, v trojici lesnih izdelkov pa je uspelo Gašperju Premožetu za meditacijsko in masažno jajce ZenEgg.

Med uspehi slovenskih start-up podjetji ne smemo spregledati še dveh projektov: mariborska skupina iCcode je z zanimivim konceptom dvosmernega televizorja uspela prodreti v ZDA, trije nadebudni slovenci pa so navdušili v Italiji z “virtualno škatlo” za odvečne predmete. Za plodovitost novonastalih startup projektov nas nima kaj skrbeti, saj so tudi v letošnjem letu na to temo potekali številni dogodki, nenazadnje se je v Novem mestu odvil največji podjetniški maraton na svetu.

Podjetniško leto 2014

Od podjetij, ki so svojo zgodbo šele začeli pisati, prehajamo do tistih, ki so že našli svoj prostor v mozaiku domačega in tujega trga. Eno izmed najbolj rednih generatorjev dobrih novic je ajdovsko podjetje Pipistrel. V svoji petindvajset let trajajoči zgodovini so izdelali že več kot 1200 različnih letal in motornih zmajev, za Panthero pa so na največjem letalskem sejmu v Evropi prejeli posebno priznanje. Verjamemo, da bodo Ivo Boscarol in ekipa visoko leteli tudi v prihodnjem letu.

Ne le Pipistrel, tudi družba Akrapovič je že vrsto let zgled uspešnega podjetja. In kot kaže bo tako še vsaj nekaj časa ostalo. Letos se je svetovno priznani proizvajalec iz Ivančne Gorice namreč dogovoril, da bo v prihodnjem letu začel za Ducati izdelovati nove izpušne sisteme. Z “vesoljskim” dizajnom motocikla Full Moon pa so navdušili ljubitelje motociklov in celo ekipo Top Gear. Ta sicer o motorjih ne piše prav pogosto, a Akrapovičevega futurističnega motorja enostavno niso mogli spregledati, so zapisali na svoji spletni strani.

Uspešno leto je tudi za inženirji podjetja Marand. Njihova inovativnost je bila potrjena aprila na tekmovanju v francoski Nici z eno prvih rešitev shranjevanja, upravljanja in preiskovanja zdravstvenih podatkov. Novembra pa so navdušili še v Veliki Britaniji s programom za upravljanje z zdravili. Na Otoku so bili uspešni tudi slovenski razvijalci IntPada, pripomočka za izvajanje akupresure.

Začetek septembra, ko se nas je večina že vrnila v šolske klopi in pisarne, pa je prišla še ena dobra novica in sicer iz Düsseldorfa. Novomeško podjetje Adria Mobil, ki izdeluje prikolice, avtodome in počitniške hiše, je bilo namreč v Nemčiji nagrajeno za najboljše počitniško vozilo. Nagrado so sicer prejeli že tretjič, podobno priznanje pa so jim podelili tudi v Veliki Britaniji in na Nizomskem.

Počivali pa niso niti hrastniški steklarji. Poleti so nas namreč obvestili o izvrstnih poslovnih rezultatih. Čisti poslovni izid so celo potrojili!

Konec leta pa so nas razveslili še slovenski izumitelji, ki so se odpravili na razstavo izumov na Kitajsko in sejem inovacij v Korejo. Bera je bila izjemna, saj so se iz Azije vrnili z 21 medaljami in enim priznanjem. Na Kitajskem pa je bila aktivna tudi Petra Škarja, saj je v Šanghaju predavala 3000 udeležencem.

Podjetniško leto 2014 zaključujemo z ugotovitvijo, da mej za drzne, inovativne in zanimive ideje ni. Slovenski podjetniki so izzive iskali tako na Kitajskem kot v Ameriki in povsod vmes in verjamemo, da bomo podobno ugotavljali tudi čez leto dni in v letih zatem.

Leave a Reply