Pogovor z Matejo Kunc: O tem, kdo sploh smo, kako življenje deluje, o ciklih …

Vedska modrost in Djotiš, ki iz nje izhaja, nas opominjata, da moramo najprej vedeti Kdo smo in Kako življenje deluje, če želimo razumeti svojo preteklost, sprejeti sedanjost in usmerjeno vplivati na svojo prihodnost.

Zavedati se moramo, da kvaliteta našega življenja ni odvisna od zunanjih okoliščin, temveč od pomena, ki jim ga pripišemo sami. Za srečno in kvalitetno življenje je v prvi vrsti pomemben naš pogled nanj, naše dojemanje zunanjega dogajanja. Vse se spremeni, ko spremenimo pogled na vse. V Bibliji je zapisano, da nas je Stvarnik ustvaril po svoji podobi. To pomeni, da smo tudi mi vsi Stvarniki. Svoje življenje ustvarjamo z orodjem, ki nam je v ta namen dano: misli, besede in dejanja. Naša sreča ni odvisna od usode, karme, ali česarkoli izven nas, ampak od nas – od tega, koliko se zavedamo univerzalnih zakonov, po katerih življenje deluje. Če se jih zavedamo in jih spoštujemo, je tako, kot da plavamo s tokom. Če jih ne upoštevamo, je naše življenje, kot bi plavali proti toku. Življenje samo ni niti pravično, niti krivično, ampak nepristransko in predvidljivo. Primerjamo ga lahko s tokom reke in njegovimi zakonitostmi. Ko smo enkrat v reki, smo podvrženi njenemu toku, ne glede na to, ali smo v vodo skočili sami, ali nam je zdrsnilo. Reka teče s svojim tokom in nima moči, da bi delovala za nas ali proti nam. Od nas je odvisno, kako se bomo znašli v njej. Tudi če bomo zašli v težave, ker smo vanjo padli, to ne bo zaradi njene krivičnosti. Njen tok je predvidljiv in nepristranski, ne pa pravičen ali krivičen.

Tudi življenje se odvija po svojih v naprej znanih zakonih, s predvidljivim delovanjem in posledicami. Tako kot v naravi, kjer lahko opazujemo ciklično izmenjavanje letnih časov, se v ciklih odvija tudi naše življenje. Ko se zgodi nov cikel, doživljamo močne spremembe, ki jih čutimo na psihološkem nivoju. Spremenijo se naše prioritete, želje in potrebe. Svojo pozornost začnemo namenjati drugačnim stvarem, ki prihajajo v naše življenje. Djotiš pozna devet takšnih osnovnih ciklov, najkrajši traja šest let, najdaljši pa dvajset. Vsak od nas v povprečno dolgem življenju doživi vsaj pet takšnih ciklov. Djotiš nam v naprej razkrije ritem teh ciklov v našem osebnem življenju in naravo vsakega od njih. Če jih poznamo, se jim lahko prilagodimo in iz vsakega potegnemo najboljše za nas.

Prejšnjič: O tem, kako lahko v življenju posameznika pomaga Djotiš …
Prihodnjič o štirih življenjskih ciljih in štirih postajah življenja…

——————————————————————————————————————
Mateja Kunc, ustanoviteljica Inštituta za kvaliteto življenja IzaQ, pomaga razumeti življenje, tako na osebnem, kot tudi na poslovnem področju. Njeno orodje je Djotiš, ki osvetli smer življenja, ki je pred nami in pokaže, kako je do neke situacije prišlo ter kako jo lahko spremenimo. Trdno verjame, da smo vsi na tem planetu zato, da živimo veličastno življenje. V vsakem od nas je toliko talentov in sposobnosti, da lahko uresničimo vsak cilj, ki si ga zastavimo. Mateja nam je zaupala svojo življenjsko zgodbo že pred časom, zdaj pa se bomo pogovarjali o vseh modrostih življenja, kot jih uči Djotiš. Če bi jo tudi vi radi kaj vprašali, lahko pišete na urednistvo@dobranovica.si.

 

Leave a Reply