Pohištvo, ki se sestavi samo

Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT so predstavili stol, ki se samodejno sestavi iz več posameznih komponent v kompleksnih okoljih, kot je voda, zrak ali celo vesolje.

V spodaj priloženem videu si lahko ogledate, kako je raziskovalcem iz Massachussetsa uspelo razviti pametni stol, katerega ni potrebno montirati – sestavi se namreč kar sam.

Postopek so izvedli tako, da so najprej posamezne delčke stola, vsak je različen od drugega, stresli v razburkano vodo in opazovali, kako so samodejno našli vsak svojo vnaprej določeno pozicijo v končni strukturi. Kako je to pravzaprav sploh mogoče? V bistvu precej enostavno; komponente uporabljajo za pritrditev druga na drugo magnete, vsak kos pa ima drugje locirano točko priključitve.

Video je predvajan pohitreno, saj sestavljanje stola zaenkrat traja kar sedem ur, a raziskovalci so trdno odločeni, da bodo sistem še precej nadgradili. Tako pričakujejo, da bo v bližnji prihodnosti, tovrstna tehnologija predstavljala enostavno rešitev za lajšanje vsakdanjih opravil, kot je sestavljanje pohištva.

Uroš Kotnik

Leave a Reply