Pohodniki na prvo marčevsko soboto uživali na Jurčičevi poti

Nekatere je na začetek poti pripeljal brezplačni izredni vlak.

Cilj pohoda je bila Jurčičeva rojstna hiša, kjer je danes urejen muzej. Foto: www.visitljubljana.com
Cilj pohoda je bila Jurčičeva rojstna hiša, kjer je danes urejen muzej. Foto: www.visitljubljana.com

Josip Jurčič je avtor prvega slovenskega romana, ki nosi naslov Deseti brat, znan pa je tudi po drugih delih, kot so Jurij Kozjak, slovenski janičar, Martin Krpan in Telečja pečenka. Rodil se je 4. marca leta 1988 v domači hiši na Muljavi. Tja so se na tradicionalno prvo soboto v marcu, ki simbolizira pisateljev rojstni dan, odpravili številni pohodniki.

Pot je potekala po dveh etapah, in sicer od Višnje Gore do Muljave in od Muljave do Krke, po poteh, po katerih je Jurčič kot otrok vsak dan hodil do osnovne šole. Med hojo so si pohodniki lahko ogledali tudi nekatere tamkajšnje znamenitosti. 15 kilometrov dolga pot se je končala pri Jurčičevi hiši, ki je leta 1928 obnovljena kot spomenik kmečkega stavbarstva 19. stoletja na Slovenskem. Na dan pohoda je bil vstop v hišo, kjer se nahaja muzej Jurčičevega kratkega življenja, prost, prav tako pa so si pohodniki lahko brezplačno ogledali Krško jamo.

Pohoda se je udeležil tudi znani slovenski športnik Primož Kozmus, ki je tokrat kladivo pustil doma in poprijel za pohodne palice. “Gibanje je zelo pomembno za kakovostno življenje v vseh življenjskih obdobjih, dobra fizična kondicija pa posamezniku olajša premagovanje psihičnih in mentalnih izzivov sodobnega vsakdana,” je po poročanju spletnega portala Planet Siol povedal zbranim.

Martina Drobne

Leave a Reply