Pol stoletja najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji

V sredo, 19. junija, se bo v Beli krajini, natančneje v Črnomlju, pričelo jubilejno 50. Jurjevanje, ki velja za enega največjih simbolov slovenske folklore.

“Folklorni program, ki je rdeča nit prireditve, letos najbolj kakovosten doslej,” je pred letošnjim pričetkom Jurjevanja bilo moč slišati iz ust črnomeljske županje Mojce Čemas Stjepanovič in predstavnikov organizatorja Rica Bela krajina.

Letošnja 50. izvedba Jurjevanja naj bi z 800 nastopajočimi iz vseh koncev slovenije in tujine bila najuspešnejša doslej. (foto: facebook.com)
Letošnja 50. izvedba Jurjevanja naj bi z 800 nastopajočimi iz vseh koncev Slovenije in tujine bila najuspešnejša doslej. (foto: facebook.com)

Da naj bi temu res bilo tako, bo skrbelo okrog 800 nastopajočih iz vse Slovenije in tudi iz tujine. Na odru v Jurjevanski dragi se bodo tako med drugim predstavile folklorne skupine iz malteškega otoka Gozo, Karlovca, Bačke Palanke in Kolumbije.

Novost bo tudi preurejena Jurjevanjska draga, kjer so z odstranitvijo propadajoči kozolec pridobili več prostora, zaradi česar se bo rokodelski sejem z obrobja Jurjevanjske drage posledično preselil v Drago, torej bližje obiskovalcem.

Več o letošnji 50. izvedbi najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji si lahko preberete na uradni spletni strani Jurjevanje 2013.

Uroš Kotnik

Leave a Reply