Pomahajmo v svet – projekt, ki združuje otroke z vsega sveta

Strpnost je vrlina, ki jo je treba privzgojiti že zgodaj in jo negovati celo življenje. Pred nekaj leti sta Andreja Majnar in Kaja Kink z zavoda FINI zavod Radeče dobili idejo o povezovanju otrok vsega sveta, ki se letos že drugič uspešno izvaja pod imenom Pomahajmo v svet.

Glavni cilj projekta je, da otroci spoznajo svojo kulturo in se začnejo bolj zavedati sebe kot posameznika. Poleg tega pa se organizatorji in sodelujoči vrtci zavzemajo tudi za rušenje predsodkov o ljudeh po svetu ter želijo ustvariti okolje, kjer bi se otroci na varen in preprost način učili tujih jezikov in spoznavali informacijsko tehnologijo.

"Srečanje" otrok iz Radeč in švedskega Göteborga. Foto: http://www.sayhellototheworld.eu/
“Srečanje” otrok iz Radeč in švedskega Göteborga. Foto: http://www.sayhellototheworld.eu/

 

Projekt deluje tako, da se vrtci po svetu med seboj povezujejo prek spletne aplikacije My Hello, kjer spoznavajo običaje otrok po svetu in se učijo njihovih jezikov. Zaenkrat so se tako slovenski otroci imeli možnost pogovarjati z vrstniki iz sosednje Hrvaške, Italije in Madžarske, pa tudi iz bolj oddaljenih držav, kot so Norveška, Litva, Poljska, Romunija, Slovaška, Švedska, Kanada in Avstralija ter Gambija. V okviru projekta deluje tudi podprojekt Pomahajmo po Sloveniji.

Otroci so se učili o kulturi, družinah, navadah... Foto: http://www.sayhellototheworld.eu/
Otroci so se učili o kulturi, družinah, navadah… Foto: http://www.sayhellototheworld.eu/

Mahanje otrokom po svetu je zamisel, ki navdušuje in navdihuje. Tako je projekt marca leta 2013 dobil srebrno priznanje za inovacijo, na razpisu Inatri pa je bil v kategoriji Mladi nagrajen s prvim mestom. Letos bo luč sveta ugledala tudi slikanica izpod peresa pisatelja Boštjana Slakonje z ilustracijami Alenke Kramer.

Projekt poteka skozi vse šolsko leto, ko se zaključi, pa vsak vrtec, ki je sodeloval, prejme certifikat, zastavo in naziv Strpni vrtec. Ambasadorji projekta so Maja Keuc, Trkaj, Jana Koteska in Alen Podlesnik, podpirajo pa ga še številna druga znana imena, kot so Perpetuum Jazzile, Zavod Ypsilon, evropska poslanka mag. Mojca Kleva ter slovensko Ministrstvo za notranje zadeve.

Pomembno je, da se otroci o svojih vrstnikih ter kulturah in običajih po svetu učijo brez predsodkov in na strpen način. S projektom Pomahajmo v svet jim je to lahko omogočeno že v vrtcu.

Martina Drobne

Leave a Reply