Portorož: Prvi svetovni kongres o elektroporaciji

Svoja spoznanja o povezavi električnega toka in bioloških procesov, medicine, okoljskih ter prehranskih tehnologij bo predstavilo 400 znanstvenikov iz 42 držav.

Od nedelje poteka v Portorožu prvi svetovni kongres o elektroporaciji, katere pionir je dr. Eberhard Neumann z Univerze v Bielefeldu. Slednji je med drugim odkril, da lahko z izpostavitvijo celične membrane visokonapetostnim impulzom začasno spremenimo njeno strukturo in omogočimo prehajanje molekul, ki sicer skozi membrano sploh ne bi prodrle.

“Lahko sem zelo ponosen, ker je ta ideja svetovnega kongresa naša, slovenska, tudi prvi kongres je v Sloveniji. Elektroporacijo kot fenomen na celični ravni se da uporabiti tudi v medicini, biologiji, biotehnologiji, v okoljskih problemih, ki jih rešujemo,” pove profesor Damijan Miklavčič, pobudnik portoroškega kongresa.

Poleg medicine se elektroporacija največ uporablja na področju hladne pasterizacije: gre za pasterizacijo z elektroporacijo, kjer z izpostavitvijo kratkim visokonapetostnim impulzom mikroorganizme pobijejo, istočasno pa ne uničijo vitaminov, encimov in vsega tistega, kar pravzaprav hrano dela bogato.

Raziskave o eletroporaciji sicer potekajo že 23 let, značilno pa je, da se odpirajo vedno nova področja njene uporabe.

electroporation-big

Uroš Kotnik
Foto: grozioklinika.com

Leave a Reply