Poshumna nagrada za Tomaža Pandura

Slovenskemu režiserju Tomažu Pandurju so v okviru mednarodnega festivala gledališča Makedonski Naroden Teatar (MNT-Fest), na katerem je SNG Drama minuli konec tedna gostovala z njegovo zadnjo predstavo Faust, podelili posthumno nagrado za izjemne dosežke na področju gledališke umetnosti. Nagrado je v Skopju, pred začetkom predstave Faust na velikem odru osrednjega makedonskega gledališča, iz rok direktorja MNT Dejana Projkovskega prejela režiserjeva najtesnejša sodelavka in sestra Livija Pandur. Pred Tomažem Pandurjem je to priznanje prejelo tudi gledališče London Globe Theatre (2014), leta 2015 pa ugledni režiser in direktor madžarskega narodnega gledališča v Budimpešti Attila Vidnyánszky.

Nagrada Faust

Direktor MNT Dejan Projkovski je predajo nagrade pospremil z utemeljitvijo, da gre za priznanje predanemu delu in najvišjim vrednotam gledališke ustvarjalnosti, ki jih je Tomaž Pandur izkazal v svoji izjemni, mednarodno uspešni gledališki karieri, ko je v štirih desetletjih ustvarjanja pomembno zaznamoval gledališko umetnost v svetovnem merilu. »Izguba izjemnega sodelavca in za vedno našega prijatelja Tomaža Pandurja v gledališču MNT med vajo za novo uprizoritev Kralja Leara, je bila in vedno bo za vse nas, ki smo ga uspeli spoznati vsaj za trenutek, še posebej tragična in boleča izkušnja. Livija Pandur in vsi njeni sodelavci, tudi iz SNG Drama Ljubljana, ki gostuje v Skopju s Padurjevo zadnjo predstavo Faust, bodo za vedno ostali del naše gledališke družine.«

Livija Pandur je v zahvali za nagrado, ki jo je publika pospremila z več minut trajajočim aplavzom, povedala, da bo po vsem, kar se je zgodilo v zadnjih mesecih, MNT za vedno ostal njen gledališki dom. Zahvalila pa se je tudi celotnemu osebju MNT, ki ji je prijazno stalo ob strani v najtežjih trenutkih. »Zame se je pred dvema mesecema v tem gledališču spremenilo vse. Za vedno pa ostajajo Tomaževe predstave. Faust je uprizoritev, ki govori o lepoti. Za to lepoto si je Tomaž v gledališkem smislu in širše prizadeval štirideset let. Ob premieri Fausta v Ljubljani in na gostovanjih po svetu je večkrat celo rekel, da že vse svoje življenje režira eno predstavo. Tomaž bi bil te nagrade izjemno vesel, « je na robu solz iskreno nagovorila občinstvo, ki je gostujočo predstavo na koncu nagradilo s stoječimi ovacijami.

Nagrada Faust notr

Leave a Reply