Poskus upravljanja letečega plovila z mislimi opravljen z odliko

Skupina biotehničnih inženirjev z univerze v Minnesoti je razvila letečo plovilo, ki ga je mogoče upravljati z mislimi.

V zadnjem času postaja med znanstveniki vse bolj aktualno razvijanje vozil oziroma plovil, ki za upravljanje potrebujejo zgolj človekovo razmišljanje. Ena takšnih inovacij je letečo plovilo, ki so ga razvili inženirji z minnesotske univerze.

“Psihično” vodenje plovila so izvedli tako, da so uporabili poseben naglavni trak, ki je opravljal nalogo bralnika magnetnih resonanc in preko namenskih tipal nadziral več točk v možganih. Aplikacija je v realnem času spremljala dejavnost možganov z merjenjem elektromagnetnega valovanja in ga »prevedla« v električni ukaz za usmeritev električnega plovila v obliki brezžičnega signala Wi-Fi. Če si je raziskovalec denimo zamislil, da bo desno roko stisnil v pest, je plovilo posledično zavilo desno, če pa si je predstavljal, da uporablja obe roki, se je to dvignilo.

Ekipa bo tovrstni razvoj tekom letošnjega leta poskušala vpeljati tudi na invalidske vozičke in umetne okončine, s čimer bi posameznikom, ki ne morejo premikati okončin, življenje znatno olajšali in ga na nek način vsaj približali normalnemu.

Uroš Kotnik

Leave a Reply