Potrjeno – Na Marsu našli vodo

V poletnem času naj bi Mars imel nekaj, kar ga dela primernejšega za poselitev – Nasa je namreč pred kratkim objavila študijo, v kateri potrjujejo prisotnost vode na površini planeta.

Temne črte na Marsovi površini nakazujejo na prisotnost vode. Foto: NASA
Temne črte na Marsovi površini nakazujejo na prisotnost vode. Foto: NASA

Voda se po podatkih Nase steka po stenah kraterjev in po pobočjih vzpetin in za sabo pušča temne sledi. Marsovska voda postane tekoča šele poleti, ko se temperature dvignejo nad -23 stopinj Celzija, poroča The Guardian. To je še vedno veliko pod lediščem, vendar voda pri tako nizkih temperaturah ne zmrzne zaradi mešanice soli v sebi. Prav sledi te soli so Nasine znanstvenike napotile k štirim lokacijam, ki imajo poleti tekočo vodo – kraterji Hale, Palikir in Horowitz ter kanjon Coprates Chasma.

Nasa se zaenkrat trudi ugotoviti, od kod voda na Marsu sploh pride. Avtor študije, Alfred McEwen, je za The Guardian povedal, da po njegovem najbolj prepričljiva teorija pravi, da soli na površini planeta vsrkavajo vodo iz atmosfere, dokler je nimajo dovolj, da se ustvari tok.

Mars torej ni smrtonosna puščava, za katero smo ga imeli. Naslednji logični korak je seveda iskanje življenjskih oblik, verjetnost obstoja katerih se je zaradi prisotnosti vode na Marsu močno povečala.

Martina Drobne

Leave a Reply