Pozimi na morje

Mogoče se zdi, da pozimi na morju ni kaj početi. Pa temu ni tako. To je čas, ko lahko obiščemo kraje, ki jim v poletnem času nikakor ne bi namenili svojega časa in pozornosti. Preberite, kaj vam nudi slovenska obala v zimskem času.

Če pot na Primorsko začnemo na avtocesti, je prvi obmorski kraj, ki je vreden postanka, Strunjan. Pretežni del obalnega območja zavzemajo soline, na katerih tudi še meseca januarja vidimo pobirati dragocen dodatek k jedem. Med plitvimi bazeni, kjer sol nastaja, so dvignjeni predeli z potkami, po katerih lahko z malo spretnosti preidemo na drugo stran zaliva. Območje slovi tudi po sladkih in sočnih jesenskih sadežih – kakijih.

V Portorož, ki je turistično najbolj razvit kraj obale, pridemo z višjega predela, za Avditorijem. Portorož vsekakor zadovolji potrebe gurmanov, saj nudi kar nekaj slaščičarn, kavarn in restavracij s pogledom na morje. Dolga portoroška plaža se konča z rtom Bernardin, obširnem hotelskem naselju. Osrednji prostor na ploščadi pripada cerkvenemu stolpu, ostanku benediktinskega samostana. Vsekakor vredno ogleda!

vse skupaj 089
Tartinijev trg v središču mesta, ki ga obkrožajo stavbe različnih stilov.

Od “mesta rož” pa do Pirana je pravzaprav le nekaj minut hoje po urejenih sprehajalnih poteh. Piran je ličen kraj z bogato zgodovino, ki se je vtisnila v arhitekturo. Razprostira se na polotoku, ki se konča s svetilnikom na rtu Madona. Celotno območje je v tem času idealno za raziskovanje in odkrivanje ozkih ulic in skritih trgov, ki jih v sebi skriva za mnoge najlepši obmorski kraj. Ne prezrite tudi pomorskega muzeja, cerkve svetega Jurija na vzpetini nad mestom in znameniti akvarij. Popoln zaključek pa je obisk Tartinijevega trga v središču mesta, kjer si v eni izmed mnogih kavarn privoščite svojo najljubšo pijačo in se prepustite občudovanju stavb različnih stilov, ki vas obkrožajo.

Nasvet preden se odpravite: Upoštevajte napoved burje, da se izlet slučajno ne spremeni v nočno moro.

Barbara Oswald
Foto: Barbara Oswald

Leave a Reply