Pravilno zalivanje sobnih rastlin

Sobne rastline popestrijo naš dom in vanj vnašajo življenje. Težava pa nastopi takrat, ko rastlina umre in obstaja možnost, da je vzrok nepravilno zalivanje. Preberite, kako preveriti, kdaj je rastlina žejna in kako vemo, da smo jo zalili preveč.

Sobne rastline je najbolje zalivati v zgodnjih jutranjih urah, nikakor pa takrat, ko nanje sije sonce in je najbolj vroče. Zalivamo jih z vodo, ki naj ne bo premrzla, saj lahko ovira prenos hranilnih snovi po rastlini. Temperatura vode naj bo sobna. Če le-to težko določite, pustite vodo čez noč stati v zalivalki in zjutraj zalijte rastline.

Vseeno je, če vodo zlivamo neposredno v zemljo ali pa jo zlijemo na podstavek. Rastline lahko v obeh primerih enako dobro sprejemajo vodo, ki jo potrebujejo. Pazite le, da voda v podstavku ne stoji predolgo, saj lahko ovira kisik pri prehodu v celice rastlin. Če je v prostoru zelo hladno, z vodo varčujte, saj takrat rastline niso tako žejne kot običajno.

Home_Plants_Collection_24.jpg5f1118b9-1c4b-4b5b-ad41-40cc6173cb94Large
Potrkajte po glinenem lončku in povedal vam bo, če je potrebno rastlino zaliti

Lonček rastline vam lahko pomaga takrat, ko želite preveriti, če rastlina potrebuje vodo. Plastičen lonček je težji kot običajno takrat, ko ima rastlina dovolj vode in lažji, ko rastlina ni žejna. Glinen lonček oddaja zamolkel zvok takrat, ko voda rastlini ni potrebna in rezek zvok takrat, ko je rastlina suha. Zato po glinenem kozarčku le potrkajte in poslušajte.

Rastline z majhnimi in mesnatimi listi potrebujejo manj vode, prav tako pa tudi tiste, ki stojijo v senci. Rastline z mehkimi in velikimi listi potrebujejo več vode. Obloge, ki se nabirajo na zemlji vam bodo povedale, da ste rožo zalili preobilno, suhi cvetovi in listi pa vas bodo opozarjali na žejo vaše sobne rastline.

Lučka Bajs
Foto: sierraclubgreenhome.com, turbosquid.com

Leave a Reply