Pravljice za odrasle na Ljubljanskem gradu

Ljudska pripoved Zlata ptica začenja sklop pravljic za odrasle, ki jim bo v grajskem gledališču mogoče prisluhniti enkrat mesečno.

“Pravljice niso le pripovedi iz časa, ki ga ni več, saj njihova sporočilna vrednost presega časovne okvire. Pravljice so večne … Današnje mlade generacije prebirajo iste pravljice z enako vnemo, kot smo jih mi,” med drugim sporočajo organizatorji pravljičnega sklopa za odrasle v gledališču Ljubljanskega gradu.

Prva predstava Zlata ptica je bila na sporedu že včeraj zvečer, nadalje bo 17. februarja mogoče prisluhniti norveški pravljici Zmršenka, v kateri sledimo dvema sestrama in sporočilu o pravi lepoti, točno mesec dni pozneje, 17. marca, pa bo na sporedu znana pravljica bratov Grimm Žabji kralj, 21. aprila pa še pravljica poljskega avtorja judovskih korenin Ko je Šlemil šel v Varšavo.

Skozi leto bo sledila tudi slovenska ljudska pravljica O treh gralih, zadnji krog pa bosta med drugim sklenili sibirska ljudska Pametna hči in pravljica Striborov gozd hrvaške avtorice Ivane Brlić-Mažuranić.

In kot se tudi spodobi, bo letošnji sklop pravljic 15. decembra zaključila znamenita pripoved danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena Cesarjeva nova oblačila.

22

Uroš Kotnik
Foto: ljubljana.si

Leave a Reply