Praznično vzdušje tudi za begunce

V begunskem centru Dobova so za uboge otroke v prazničnih dneh poskrbeli za animacijo, za novo leto pa tudi darila.

Prostovoljci so center okrasili, pri čemer so okrasje postavili tudi na dobovski železniški postaji, včeraj pa so v njihove prostore prikorakali še Rdeči noski.

“Otroška animacija je namenjena pravzaprav celi družini, saj se tudi starši za kratek čas razbremenijo. Že s samo okrasitvijo pa poskušamo pričarati bolj topel sprejem,” je povedal Primož Jamšek iz Slovenske filantropije, kjer ugotavljajo, da imajo ljudje veliko večje potrebe kot tiste po hrani in pijači.

“Treba jim je dati občutek, da jih sprejemamo kot ljudi in da so dobrodošli, ne glede na to, kje in ali bodo sploh lahko ostali v Evropi. To ni stvar, o kateri bi mi odločali, to je stvar azilnih politik, mi jim lahko le poskušamo vrniti dostojanstvo,” je še dodal.

Filantropija ima načrte tudi že za silvestrovanje; skupaj s predstavniki Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) pripravljajo karaoke. Tako bo UHNCR bo priskrbel glasbo z območij, od koder prihajajo begunci, denimo sirsko in afganistansko popularno glasbo.

Če pa želite prispevati tudi vi in obdariti begunce, lahko zbrane stvari prinesete na sedež Slovenske filantropije med 8. in 16. uro, tudi med vikendi, sporočajo. Prav tako se stvari zbirajo v Hiši Sadeži družbe Murska Sobota.

begunci

Uroš Kotnik
Foto: facebook, žurnal24.si

Leave a Reply